Hlavní obsah

Počasí ukončilo první sezonu kluziště v Jeseníku, sportoviště se přemění

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Areál i s multifunkčním hřištěm, který byl vybudován za 23 milionů korun, se návštěvníkům poprvé otevřel na začátku prosince, za letošní dva měsíce zkušebního provozu jej navštívilo téměř 6000 lidí.

Článek

Sportoviště v Dukelské ulici za městskou sportovní halou by mělo sportovcům sloužit ve všech ročních obdobích, od května se přemění na hřiště pro míčové sporty.

Kluziště bylo první měsíc po svém otevření pro návštěvníky zdarma, statistiky má město proto jen za měsíce letošního roku. „Za měsíc leden a únor navštívilo kluziště téměř 5800 lidí a 34 škol. Pro soukromé nebo sportovní účely byla ledová plocha pronajatá celkem 36krát. A za měsíc leden a únor se zapůjčilo téměř 2000 bruslí. Návštěvnost tedy byla vysoká, za což jsem velmi ráda,“ uvedla starostka Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem).

Podstatou zkušebního provozu bylo podle zástupců radnice nejen vyzkoušet kluziště, ale také zmapovat podněty uživatelů. „Již nyní lze říci, že se multifunkční hřiště s ledovou plochou dočká v budoucnu lehkého zastřešení, do kterého se integruje současné osvětlení. Sníží se tak intenzita světla, které kluziště vyzařuje, zastřešení zvýší komfort uživatelů a sníží energetickou náročnost zařízení,“ uvedl místostarosta Václav Urban.

Sportoviště se začalo budovat loni, v plánech ho měla radnice již od podzimu 2019, a to ve spolupráci s místní průmyslovou školou, v jejíž blízkosti je komplex umístěn. Impulzem pro vznik byl špatný technický stav lázeňského kluziště, vysoké náklady na jeho provoz, ale i nefunkční rolba. Zatímco v zimě bude hřiště fungovat jako kluziště, v létě si na něm lidé zahrají basketbal, florbal, volejbal a další míčové sporty.

Na hřiště přispěl milionem korun Olomoucký kraj. Celkem 16 milionů měla pokrýt dotace Národní sportovní agentury, která však dotační titul zrušila a nahradila ho jiným. Jeseník nakonec stavbu uskutečnil bez ohledu na získání dotací.

Reklama

Doporučované