Hlavní obsah

Stát zahájil čtvrté kolo aukce na prodej Hanáckých kasáren a snížil jejich cenu

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových zahájil další aukci na prodej rozlehlého areálu Hanáckých kasáren v historickém centru Olomouce, který se v zářijové, listopadové a lednové elektronické dražbě nepodařilo prodat.

Článek

Minimální cena byla snížena z 262 milionů na 249 milionů korun. Aukce skončí ve středu v 10:00. ÚZSVM zároveň jedná s hejtmanstvím o možném dočasném využití Hanáckých kasáren pro zřízení krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině.

Dražba mohla být zahájena díky tomu, že nejméně jeden zájemce ve stanoveném termínu složil kauci 25 milionů korun. "Aby aukce byla úspěšná a přinesla vítěze, musí v ní padnout alespoň jeden příhoz, a to nejméně ve výši minimální vyhlašované ceny, tedy 249 milionů korun. Další příhozy musí částku navýšit minimálně o 100 tisíc korun," uvedla mluvčí ÚZSVM Michaela Tesařová.

Hanácká kasárna jsou po zahájení ruského útoku na Ukrajinu na seznamu vytipovaných míst pro potřeby chystaného krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině, které má pokrýt všechny základní služby pro přicházející uprchlíky. "Proto ÚZSVM jedná s Olomouckým krajem a Hasičským záchranným sborem Olomouckého kraje. ÚZSVM je rovněž schopen zajistit základní vybavení kancelářských prostor tak, aby v areálu Hanáckých kasáren vzniklo potřebné zázemí nejen pro pracovníky asistenčního centra," uvedla Tesařová.

Pokud by v nynější elektronické aukci padl příhoz, tak ÚZSVM s případným vítězem dražby kupní smlouvu na areál Hanáckých kasáren zatím neuzavře . "Umožníme provoz asistenčního centra, jak dlouho bude potřeba," podotkla mluvčí.

Do třetího kola elektronické aukce se v lednu přihlásil jediný zájemce, avšak neučinil příhoz. Stejně dopadla i předchozí dvě kola výběrového řízení. ÚZSVM o výsledku aukce informoval Univerzitu Palackého v Olomouci, která dříve projevila předběžný zájem o přímý nákup tohoto areálu. Mluvčí Univerzity Palackého Egon Havrlant v lednu ČTK řekl, že jednání ohledně Hanáckých kasáren by měla pokračovat.

Hanácká kasárna využívala armáda 170 let, od roku 2013 jsou prázdná. Budova Hanáckých kasáren má kancelářskou plochu přes 2000 metrů čtverečních. Původně se uvažovalo o tom, že se do ní přestěhují stovky pracovníků státních úřadů, jež nyní sídlí na vícero místech Olomouce. Další využití pro státní úředníky by ale podle ministerstva obrany bylo nákladnější než prodej a případná stavba nového administrativního sídla.

O budovu Hanáckých kasáren projevil v roce 2014 zájem Olomoucký kraj, chtěl tam depozitáře muzea a knihovny, kanceláře pro organizace zajišťující evropské dotace i prodejnu regionálních potravin. Hejtmanství od záměru nakonec upustilo.

Reklama

Související témata:

Doporučované