Hlavní obsah

Výstava ve věži olomoucké radnice připomíná historii centra města

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Keramické památky včetně vzácné románské dlažby z 12. století i historické mince a medaile z makovice radniční věže jsou k vidění v nové muzejní expozici v přízemí věže olomoucké radnice.

Článek

Budova olomoucké radnice v uplynulých letech prošla důkladnou rekonstrukcí. Archeologické nálezy jsou v prosklených vitrínách v místnosti, ve které začíná dřevěné schodiště vedoucí na vyhlídku věže v sousedství orloje. ČTK to dnes sdělil mluvčí radnice Michal Folta.

„V menší boční vitríně je dokumentována radniční věž a památky vyjmuté z jejích makovic, respektive jejich kopie. Originály dokladů z věžních makovic se dochovaly z let 1551 až 2019 a jsou uloženy ve Státním okresním archivu a Vlastivědném muzeu v Olomouci. Ve velké čelní vitríně jsou archeologické nálezy, které do určité míry přeneseně poukazují na souvislost mezi budovou středověké radnice obklopenou kupeckými krámky a původním kupeckým domem,“ uvedl Folta. Archeologické artefakty pocházejí ze záchranných archeologických výzkumů prováděných na území historického jádra Olomouce.

Při výběru exponátů se podle Folty kladl důraz na to, aby je dlouhodobé vystavení nepoškodilo. Zároveň se měly vztahovat k obchodu, dálkovým trasám a řemeslu. Volba nakonec padla na keramiku. „Památkáři vybrali exponáty od 12. století zhruba do počátku 16. století, kde se projevuje změna výrobní technologie. Od hrubších obtáčených nádob ze 13. století po tenkostěnné, na rychlém hrnčířském kruhu vytáčené nádoby z 15. až počátku 16. století,“ podotkl Folta.

K vidění jsou také románské dlaždice z podlahy kostela na Dolním náměstí z 12. století, které byly tvarovány zřejmě pomocí dřevěné formy. Vystaven je i soubor v ruce vyrobených drobných plastik zvířat. Jednotlivé police podle Folty vždy představují kolekci nálezů z jedné olomoucké lokality, kterými jsou Dolní náměstí, třída Svobody a Uhelná ulice, a jednoho časového období. „V ústřední nice je vystaven exkluzivní nález, kterým je keramická "pečeť“ s opisem Sigillum S. Venceslai, tedy pečeť sv. Václava. Zřejmě se jedná o gotickou obchodní známku či kolek, kterým bylo opatřeno nějaké zboží. Nález pochází z Uhelné ulice," řekl Folta.

Novou expozici vytvořili Leoš Mlčák z Arcidiecézního muzea Kroměříž a Richard Zatloukal z odboru archeologie Národního památkového ústavu. Zájemci ji mohou shlédnout kdykoliv mimo zimní období v rámci výstupu na radniční věž s průvodcem.

Výstava ve věži vznikla v rámci rozsáhlé obnovy radnice, která byla postupně provedena v letech 2015 až 2020. Historici považují olomouckou radnici za druhou nejpamátnější v českých zemích, hned po pražské Staroměstské radnici. Její základní kámen byl na Horním náměstí položen roku 1378. Město mělo tehdy soudní pravomoc, radnice sloužila jako věznice, mučírna, zbrojnice a zůstávala i tržnicí.

Reklama

Doporučované