Hlavní obsah

Šumperk dá na investice čtvrt miliardy, chystá i nový parkovací dům

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Peníze půjdou například na stavbu parkovacího domu, na opravy školských zařízení, revitalizace sídlišť, ale i na přípravu lokalit k bydlení v oblastech Bratrušovská, Hedva nebo u hasičské stanice v Temenici.

Článek

Město pokračuje i v plánování rekonstrukce tamního domu kultury, na přípravu projektové dokumentace má v letošním rozpočtu vyčleněno pět milionů korun, sdělila ČTK mluvčí radnice Soňa Singerová.

Letošní rozpočet města je podle zástupců radnice výrazně proinvestiční. „Zda se podaří všechny tyto záměry realizovat, bude záležet na tom, jestli se firmy přihlásí do soutěží a za jaké ceny se podaří zakázky vysoutěžit,“ uvedl místostarosta Jakub Jirgl. Upozornil přitom na to, že situaci ve stavebnictví komplikuje dlouhodobý nedostatek pracovních sil a zdražování materiálu, energií a pohonných hmot. „Máme bohužel i zkušenosti s tím, že vysoutěžené firmy nepodepsaly smlouvu. Museli jsme tedy vyhlásit nové výběrové řízení, a stavba se tak o několik měsíců opozdila a také prodražila, protože ceny neustále rostou,“ doplnil Jirgl.

Do oblasti školství má letos zamířit přes sto milionů korun. „Děti by se měly dočkat kvalitnějšího osvětlení a rekonstruovaných sociálních zařízení. Základní školy se zapojily do projektu Do odborných učeben bez bariér. Letos město vyčlenilo na vylepšení konektivity a odstranění bariér více než 35 milionů korun,“ uvedla mluvčí města. Stavbaři se pustí i do rekonstrukce základní umělecké školy za více než 17 milionů korun, kterou čeká repasování oken, sanace vlhkosti a na závěr i nová fasáda. Město plánuje také investovat 5,5 milionu korun do rekonstrukce táborové základny v Hraběšicích.

Díky investici by měla ve městě vzniknout i nová parkovací místa, která v Šumperku chybí. Letos by měla odstartovat výstavba parkovacího domu v Gagarinově ulici, v rozpočtu je na to vyčleněno přes 20 milionů korun. Parkování by se mělo brzy zlepšit u úřadovny v Jesenické ulici a pracuje se také na rozšíření parkovacích ploch v rekreačním areálu na Benátkách, doplnila mluvčí. Další desítky milionů investuje město do dopravní infrastruktury - v plánu je rekonstrukce Nemocniční a Wolkerovy ulice, bezmála 50 milionů korun zamíří do budování infrastruktury v průmyslové zóně.

Téměř 30 milionů korun má město letos vyčleněno na revitalizaci sídlišť, dalších šest milionů korun je určených na revitalizaci lesoparku Cihelna, jejíž 1. etapa by měla začít na podzim. Lesopark se má proměnit v rekreační zónu.

Reklama

Doporučované