Hlavní obsah

Šumperk přidává ve městě nádoby na gastroodpad, třídí se více

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Šumperská radnice od července opět rozšíří počet míst, na nichž najdou obyvatelé speciální nádoby na kuchyňský odpad. Celkem tak bude po městě rozmístěno téměř 130 nádob, informovala dnes ČTK mluvčí radnice Soňa Singerová.

Článek

Novinku v separaci odpadu zavedlo město jako první v republice v roce 2021. Obyvatelé jen za první rok pilotního projektu vytřídili do speciálních nádob 90 tun odpadu, který skončil v rapotínské bioplynové stanici. Třídění gastroopadu se rozšířilo i do dalších měst v Olomouckém kraji.

Šumperk s tříděním kuchyňského odpadu začal v květnu 2021. Do projektu Třídím gastro skupiny EFG, která v Rapotíně na Šumpersku provozuje bioplynovou stanici, je nyní zapojeno téměř 20 měst a obcí po celé ČR, uvedli zástupci radnice. „Rozšíření třídění využitelných surovin o kuchyňské odpady jsme vnímali jako přirozený vývoj snahy zmírnit zatížení životního prostředí našeho města. Další motivací byl i neustále se zvyšující poplatek za skládkování v následujících letech,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí Dana Krňávková.

Za první rok od spuštění projektu doputovalo do rapotínské bioplynové stanice asi 90 tun odpadu, který by jinak skončil na skládce. „Toto množství představuje asi 350.000 nesnědených jídel, z nichž lze vyrobit takové množství BioCNG, které vystačí na ujetí téměř 100.000 kilometrů,“ uvedla již dříve mluvčí radnice Soňa Singerová.

V pilotním sběru bylo po městě rozmístěno okolo čtyřiceti nádob na gastroodpad, jejichž počet poté radnice v následujících dvou letech díky vysoké aktivitě občanů při třídění zvýšila téměř na 130 od letošního července.

Gastroodpad tvoří podle průzkumů až třetinu obsahu černých popelnic na směsný odpad a zároveň patří k nejtěžším složkám. Čím více se tuto komoditu podaří z popelnic se směsným komunálním odpadem vytřídit, tím méně zaplatí město za jeho svoz a ukládání na skládku, uvedli zástupci šumperské radnice. Díky třídění se tak zmírní dopad rostoucích cen za skládkování vyplývající z odpadového zákona.

V Olomouci možnost třídit kuchyňské zbytky do speciálních kontejnerů testuje město na sídlišti Povel, podle posledních informací toto třídění využívá bezmála polovina obyvatel sídliště. Nádoby na kuchyňské zbytky jsou i ve Velkých Losinách, Rapotíně, Novém Malíně a Bludově. Sběr kuchyňského odpadu od loňska testují také například radnice ve Šternberku a Litovli.

Reklama

Doporučované