Hlavní obsah

Šumperský dům kultury otevře malou klubovou scénu s názvem Klub Foyer

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Šumperský dům kultury se chystá otevřít nový Klub Foyer, který bude mít postupně za úkol budovat malou scénu pro klubové pořady. Diváci se mohou těšit například na stand-up vystoupení nebo na drobné koncertní produkce.

Článek

Místní kulturní scéna, kde se odehrávají i prestižní festivaly, jako je Blues Alive, k tomu chce využít své vstupní prostory. První akce je naplánována na 11. února. Nová klubová scéna je součástí dramaturgického plánu s názvem Naše malé světy.

Klub Foyer bude mít své sídlo ve foyer hlavní budovy domu kultury. Na pár večerů v roce by se toto místo mělo podle zástupců kulturní scény proměnit v prostor, kde najdou útočiště i další produkce menších žánrů. „Bylo nám líto, že naše foyer lidé povětšinou znají jako typický průchoďák. Už v roce 2020 jsme v něm dokázali uspořádat příjemnou akci ke 40. výročí otevření domu kultury. V minulém roce jsme se tak rozhodli obnovit tuto myšlenku a postupně zde znovu začít budovat prostor pro klubové akce,“ uvedl dramaturg Domu kultury Ondřej Procházka.

Poprvé se Klub Foyer otevře návštěvníkům v pátek 11. února ve 20:00, kdy se divákům představí skupina Underground Comedy. Vznikla na přelomu let 2013 a 2014, kdy se dva zakladatelé projektu, Jan Adámek a Tomáš Plhoň, známí například z divadelní skupiny Arte della Tlampač, rozhodli pro formát stand-up comedy. Druhý večer v Klubu Foyer je naplánován na 9. března a ponese se ve znamení slam poetry. „Mezi čtyřmi slamery vystoupí i mistr republiky v této disciplíně z roku 2014 Anatol Svahilec,“ doplnil Procházka.

Klub Foyer je součástí letošního dramaturgického plánu Domu kultury Šumperk s názvem Naše malé světy, jehož koncepce si za klade za cíl nabídnout prostor pro kulturní a společenské vyžití i skupinám lidí, kteří běžně zdejší kulturní scénu nenavštěvují. Jeho součástí je i druhý komorní projekt s názvem Klub Gemini, který své útočiště nalezl v šumperském G-klubu. Soustředí se na besedy a přednášky o životním stylu, na konci ledna do něj zavítal například kardiochirurg Jan Pirk.

Reklama

Související témata:

Doporučované