Hlavní obsah

Festival Blues Alive v Šumperku vyhlašuje další kolo soutěže Blues Aperitiv

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Bluesoví hudebníci z Česka i zahraničí mají i letos šanci uspět v hudební soutěži Blues Aperitiv.

Článek

Klání pořádají organizátoři šumperského festivalu Blues Alive, na této tradiční listopadové mezinárodní přehlídce mají vítězové soutěže šanci si zahrát. Soutěž je určena všem neprofesionálním kapelám či hudebníkům bez ohledu na zemi původu. Loni se jich do klání přihlásilo 33, informovali ČTK zástupci festivalu.

„V posledních letech se výrazně srovnala kvalita finalistů z České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska, tedy čtyř zemí, které mezi přihláškami do Blues Aperitivu tradičně převládají. A co nás obzvláště těší - nejenže setrvale narůstá hráčská kvalita a souhra přihlášených souborů, ale také jejich zajímavé autorské výkony. Kapel, které se spoléhají jen na věrné obehrávání nejslavnějších bluesových standardů, výrazně ubývá,“ uvedl předseda mezinárodní poroty a dramaturg festivalu Blues Alive Ondřej Bezr.

Ze všech přihlášených kapel porota vybere sedm postupujících a dva náhradníky, kteří se naživo představí na finálovém večeru 23. dubna ve velkém sále Domu kultury v Šumperku. „Tradicí prvního kola je široký rozptyl, jak žánrový od čirého akustického blues přes velmi častý blues rock až po nejrůznější fúze, tak věkový od začínajících, ale často překvapivě velmi schopných hudebníků, až po zjevné veterány, z jejichž projevu je cítit jistota a letité zkušenosti muzikantů, kteří s hudbou žijí celý život,“ uvedl již dříve Bezr s tím, že výběr mezi tolika různými způsoby hudebního vyjádření vůbec není jednoduchý.

Finalisté soutěže se představí odborné mezinárodní porotě sestavené z publicistů, hudebníků a promotérů. Z finálového večera 23. dubna získají postup na listopadové Blues Alive 2022 dvě vítězné kapely. Šanci podívat se na festival získá rovněž ten účinkující, který dostane nejvíce hlasů od publika. Také další účinkující, kteří na přehlídce Blues Aperitiv zaujmou porotu, mohou dostat pozvánku k hraní na vedlejších scénách Blues Alive, jiných českých festivalech či na přehlídkách v Polsku. Termín přihlášek do soutěže končí 15. března, více informací najdou zájemci na www.bluesalive.cz.

Nadcházející šestadvacátý ročník mezinárodní přehlídky Blues Alive, jehož součástí je právě i Blues Aperitiv, se uskuteční v termínu 17. až 19. listopadu. Pořadatelé již oznámili jména prvních tří účinkujících, v Šumperku by měla na podzim vystoupit americká kytaristka srbského původu Ana Popovicová, virtuózní kytarista Popa Chubby z New Yorku, který potěší milovníky rockovější odnože bluesového žánru, a bluesrockový písničkář a producent Josh Smith, který je celosvětově považován za jednoho z nejnadějnějších bluesmanů nastupující generace.

Reklama

Doporučované