Hlavní obsah

V Hanáckém muzeu se otevře 500 let stará stodola přestěhovaná ze Skaličky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Hanáckém muzeu v Příkazích na Olomoucku se dnes otevře téměř 500 let stará roubená stodola, která byla do muzea náročným transportem přemístěna loni.

Článek

Původně stála ve Skaličce u Hranic na Přerovsku. Jde o jednu z nejstarších staveb tohoto druhu v Česku. Důvodem přemístění byla mimo jiné i záchrana této památky.

Transport byl podle odborníků ojedinělý. Roubená stodola byla nejprve na podzim 2020 rozebrána a umístěna do Frenštátu pod Radhoštěm, kde na konzervátorském pracovišti Národního muzea v přírodě provedli odborníci nezbytné konzervátorské, restaurátorské a tesařské zásahy. Od června 2021 byly na kamenném podkladě s hliněnou dusanou vrstvou mlatu jednotlivé roubené části postupně převezeny do Příkaz, kde se stodola přímo na místě kompletovala. Kolaudace se stavba dočkala začátkem listopadu 2021. Celá akce vyšla na 4,4 milionu korun, uvedla již dříve Petra Valíčková z Národního muzea v přírodě, pod které skanzen spadá.

Roubená stodola stála původně za selskou usedlostí čp. 3 ve Skaličce u Hranic. Unikátní je podle odborníků datování dřevěných prvků této stodoly z doby kolem roku 1560 pomocí dendrochronologie, což řadí stodolu k nejstarším dřevěným objektům na území České republiky. Další zajímavostí je roubená konstrukce, která není sestavena z klasických tesaných trámů, ale z mohutných kuláčů o průměru kolem 50 centimetrů rozštípnutých na poloviny. Jeden kmen tak byl po rozštípnutí použit ve dvou stěnách.

Reklama

Doporučované