Hlavní obsah

V Olomouci se otevře fotografická výstava připomínající jubilea charity

Foto: Shutterstock.com/Kornev Andrii, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Olomouci se příští týden otevře výstava připomínající sto let charitní pomoci v místní arcidiecézi a 30 let od vzniku Charity Olomouc.

Článek

Výstava ponese téma Století charitního díla na Moravě (1922/1992/2022) a návštěvníkům nabídne jedinečnou příležitost přiblížit se kořenům profesionální charity na našem území. Složena bude ze současných snímků fotografa Jindřicha Štreita v kombinaci s dobovými fotografiemi, přiblíží tak sociální a charitní péči během celého století, sdělila ČTK mluvčí olomoucké charity Eva Štefková.

Fotograf Štreit, jehož snímky budou výstavu doprovázet, s olomouckou charitou spolupracuje dlouhodobě. „Vážím si jejích aktivit, a to jak v Olomouci, tak i za hranicemi republiky. Jedním z projektů, na kterém jsme spolupracovali, byl cyklus fotografií Kde domov můj. Týkal se problematiky bezdomovectví. Ocenil jsem, jak moc se Charita stará o lidi bez domova, jak jim pomáhá a jaké služby jim nabízí,“ uvedl Štreit. V roce 2018 vydala Charita Olomouc také netradiční publikaci Štreitových fotografií Vzájemnosti, v níž se autor soustředil na osudy lidí bez domova.

Štreitovy fotografie z cyklu Kde domov můj doplní dobové fotografie pocházející z fondu Svazu Charity v Olomouci, což byl předchůdce dnešní Arcidiecézní Charity Olomouc, který je deponován v olomoucké pobočce Zemského archivu Opava, doplnil Martin Kučera z Vědecké knihovny v Olomouci, která se na výstavě podílí. Expozice bude doplněna o publikace se sociální tematikou z fondu této knihovny. Na výstavu v Galerii Biblio mohou zájemci zavítat v otevírací době Vědecké knihovny v Olomouci od 17. února do 12. března.

Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) vznikla v roce 1922 za účelem integrace a zefektivnění práce již dříve existujících charitativních snah založených na bázi církevních spolků. Její činnost byla násilně přerušena nejprve druhou světovou válkou a poté komunistickou diktaturou. Po jejím pádu byla v roce 1990 ACHO znovu obnovena. Na území olomoucké arcidiecéze zahrnující Olomoucký, Zlínský a část Pardubického a Jihomoravského kraje působí nyní 28 charit s právní subjektivitou a Hospic na Svatém Kopečku, které řídí právě ACHO.

Charita Olomouc vznikla 31. března 1992, kdy zároveň převzala pod svá křídla azylový dům pro muže. Zařízení našlo útočiště na Wurmově ulici, kde Charita Olomouc sídlí dodnes. V roce 1994 byly v rezidenci otevřeny nové prostory a vzniká zde důstojné zázemí pro charitní ošetřovatelskou a pečovatelskou službu.

Reklama

Doporučované