Hlavní obsah

V Rejcharticích začíná sympozium Andělárium, vznikne další socha anděla

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Na louce nedaleko kostela v Rejcharticích na Šumpersku se tento týden rozroste galerie dřevěných soch andělů, které na tradičním sochařském sympoziu s názvem Andělárium tvoří řezbáři z celé republiky.

Článek

Umělecká sbírka vzniká již osmým rokem, andělé jsou osazováni na louce, ale i v příměstském lese na stezkách vedoucích ze Šumperka do Rejchartic. O letošního nového posla se postará řezbář Tomáš Wurst, řekla dnes ČTK předsedkyně pořádajícího spolku Artibi Šumperk Věra Kovářová. Slavnostní finále se uskuteční v sobotu.

Andělé vznikají v Rejcharticích každoročně v polovině července. Do ztvárnění poslů se v předchozích letech pustili řezbáři a sochaři z Šumperka, Olomouce, ale i z Křoví u Velké Bíteše, Brna, Postřelmova či Hanušovic. Dosud takto vzniklo pět desítek soch, některé jsou kombinovány s kovem, lanem či proutím. „Letošní ročník je zminimalizovaný, ústřední sochu bude tvořit sochař Tomáš Wurst, který už minimálně dvě sochy na zdejší louce a stezce vytvořil. Letos měl významné životní jubileum. Jeho socha bude poté natrvalo umístěna na Andělské louce,“ uvedla Kovářová.

Na sympozium do Rejchartic přijedou také sochaři, které své andělské sochy zhotovili v předchozích ročnících a mají je umístěny na Andělské louce i stezce. „Tentokrát přijedou již se svými hotovými díly, své objekty nabídnou v rámci dražby účastníkům Andělária,“ doplnila Kovářová.

Sochy spojuje stejné téma andělů, pojímáni jsou jako ochránci, patroni a poslové krásy. Podle organizátorů to tvůrcům poskytuje širokou míru inspirace a svobodného způsobu sebevyjádření. „Každý tvoří podle vlastní invence. Sochy jsou spíše abstraktnější,“ uvedla Kovářová. Andělárium může být podle organizátorů chápáno i v souvislostech s pohnutou a temnou historií Šumperska jako protiváha k čarodějnickým procesům.

První ročníky v letech 2013 a 2014 se odehrály v podobě sochařského a řezbářského sympozia nazvané Andělské louky. Tvůrci projektu se nechali inspirovat krásnou krajinou a loukami v Rejcharticích, poté přizvali ke spolupráci další kolegy řezbáře a sochaře. V prvních ročnících tvůrci zhotovili až deset soch, v dalších ročnících se jejich počet snížil. Skulptury dodnes stojí na Andělské stezce a louce, jedno dílo věnovali zástupci sympozia městu Šumperk pro jeho umístění do tamního Pohádkového lesa.

Záměrem pořadatelů je udržet vysokou estetickou a výtvarnou úroveň, k vytvoření soch proto zvou i akademické sochaře či umělce. „Místo pro další sochy stále je,“ dodala předsedkyně pořádajícího spolku. Více informací k letošnímu ročníku lze nalézt na stránkách sympozia.

Reklama

Doporučované