Hlavní obsah

Zoo na Svatém Kopečku opravila oplocení oblíbeného výběhu pro zakrslé kozy

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce dokončila rekonstrukci oplocení rozlehlého výběhu pro zakrslé kozy u vyhlídkové věže, který je vyhledávaným cílem rodin s dětmi.

Článek

Návštěvníci totiž mohou do výběhu přes nízký plot vstoupit a krmit malé kozy. „Děti ho chovají snad v největší oblibě z celé zoo,“ řekla dnes ČTK mluvčí svatokopecké zoo Iveta Gronská.

„Bylo vyměněno oplocení, zřídil se nový odvodňovací žlab a žebříky. Celkový výběh dostal nový kabát a vypadá mnohem přívětivěji,“ popsal úpravy ředitel zoo Radomír Habáň. Výběh byl postaven v polovině 60. let. Původně v něm pobíhali mufloni, které později vystřídali jeleni sika a lamy. Od konce 90. let pak výběh obývá stádo koz zakrslých, bylo sníženo oplocení a vybudovány žebříky. Výběh je tak snadno přístupný i pro děti.

Mezi nejznámější zakrslé kozy podle Gronské patří například holandská zakrslá koza nebo koza kamerunská, která se řadí mezi velmi odolná a nenáročná plemena domácích koz. Pro užitek se tyto malé kozy chovají především v západní Africe. V 60. letech minulého století byly z Afriky ve velkém množství dováženy do Nizozemska. „Záhy si získaly ohromnou popularitu mezi návštěvníky, především mezi dětmi. Položily tak základ chovu v Holandsku,“ podotkla Gronská. Zakrslé kozy se chovají obvykle ve stádech či menších skupinách. Kozy se dožívají deseti až 14 let.

Branami zoologické zahrady na Svatém Kopečku loni prošlo 367 248 návštěvníků, o 73 791 více než v roce 2020. Loňská návštěvnost byla navzdory téměř čtyřměsíčnímu uzavření zoo, které si vynutila epidemie koronaviru, nejvyšší za posledních deset let. Předloni návštěvnost zoo klesla o 54 752 lidí na 293 457 lidí.

Na ploše 42 hektarů zoo chová 1 621 zvířat ve 392 druzích. Zoologická zahrada na Svatém Kopečku má otevřeno celoročně a patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Zřizovatelem zoo je olomoucký magistrát, který dotuje její provoz. Loni na něj přispěl 33 miliony korun. Zahrada si vlastními aktivitami vydělá zhruba půlku částky potřebné na provoz.

Reklama

Doporučované