Hlavní obsah

Během Týdne mobility bude MHD v Litomyšli zadarmo

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

U příležitosti Týdne mobility bude v Litomyšl na Svitavsku pět dní jezdit městská hromadná doprava zadarmo. Cestující nemusí v autobusech platit od 18. do 22. září.

Článek

Město chce lidi motivovat, aby městskou dopravu víc využívali. Novinářům to dnes řekl starosta Daniel Brýdl (Generace 89).

„Nejvíc je MHD využívaná seniory. Nejvíc jezdí dopoledne na nákupy nebo k lékaři. A také jsou využívané školní autobusy, z Nedošína kolem půl osmé je autobus plný,“ řekl starosta.

Město by rádo, aby MHD volily jako dopravní prostředek i jiné věkové skupiny. Proto také od 16. do 30. září spustí na webu dotazník o optimalizaci veřejné dopravy ve městě. „Provoz MHD nás stojí milion korun ročně, jeden okruh není vůbec vytížený,“ řekl Brýdl.

V anketě se radnice bude dotazovat, jestli mají cestující dostupné informace o jízdních řádech, o výlukách, jak často MHD jezdí, kolik jsou ochotní zaplatit za jízdenku, případně, co by je k využívání MHD motivovalo.

V Litomyšli jezdí senioři nad 65 let zdarma od ledna 2019. Město provozuje jednu linku, která má tři okruhy. V provozu je ve všední dny. Trasa směrem na Pazuchu, místní část, není moc využívaná. Město zvažuje, že by ji zrušilo, osadní výbor je proti. Webová anketa má podle Brýdla pomoci vylepšit fungování MHD.

Reklama

Doporučované