Hlavní obsah

Hlinsko přestaví bývalou budovu ETA na bytový dům, letos bude projektovat

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Město Hlinsko připravuje přestavbu bývalého ředitelství společnosti ETA na bytový dům. Má hotovou studii, letos nechává vypracovat projekt. Vznikne tam 24 bytů. Náklady na modernizaci objektu budou kolem 50 až 60 milionů korun.

Článek

Objekt je třípatrový, na každém patře bude osm bytů. Šest jich bude 2+kk o velikosti 55 metrů čtverečních, jeden byt bude 3+kk o rozměrech 66 metrů čtverečních. Jeden byt pak bude 1+kk s rozlohou 40 metrů čtverečních

„Bude to standardní bydlení. Zvažujeme městské byty nebo družstevní bydlení. Nabídka bytů v Hlinsku prakticky neexistuje, když se objeví byt, je velmi rychle prodán. Vycházíme z toho, že zájem o bydlení je,“ řekl starosta Miroslav Krčil (za ČSSD).

Výrobce domácích spotřebičů ETA skončil v Hlinsku výrobu v polovině roku 2011, přestěhoval ji do Milotic nad Bečvou na Přerovsku. V budově dřív sídlilo ředitelství firmy, teď je prázdná. Město ji koupilo loni za pět milionů korun bez DPH.

„Mně osobně se líbí studie velmi. Měl jsem požadavek, aby dům vypadal civilně, abychom ho dokázali vyjmout z průmyslové zóny. Byty mají balkony. Ještě jsme koupili necelý hektar pozemků v okolí objektu. Lidé nebudou koukat na fabriku, která bude v areálu fungovat,“ řekl Krčil. V okolí je zelená plocha, bude tam i parkoviště.

Město se ještě bude rozhodovat, co udělá s recepcí, mohly by tam být nějaké služby. Ve sklepení asi na polovině plochy je protiatomový kryt s dochovaným vybavením. Radnice tam chce pořádat občasné prohlídky, řekl Krčil.

Město už zadalo projekční práce. Projektová dokumentace bude hotová na přelomu září a října. „Pokud se na tom shodneme, můžeme potom začít výběrové řízení na zhotovitele,“ řekl Krčil. Náklady na rekonstrukci budovy bývalého ředitelství starosta odhaduje na 50 až 60 milionů korun, o podobě financování rozhodne zastupitelstvo, dodal.

Průmyslový areál po výrobci spotřebičů město postupně proměňuje, koupilo část pozemků pro průmyslovou zónu, kde působí například firma Megatech Industries. Jednu budovu město opravilo pro potřeby učiliště. Chce v ní také mít vzdělávací centrum.

„Chceme využít dvě patra v budově, která už je využívaná pro potřeby učiliště. Budovu už jsme zčásti přebudovali, dvě horní patra jsou zatím neopravená. Centrum bude interaktivní pro školy i veřejnost. Projekt začneme letos, rozdělíme ho do dvou let,“ řekl Krčil.

Reklama

Doporučované