Hlavní obsah

Hřebečský tunel u Moravské Třebové bude od března osm měsíců zavřený

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Hřebečský tunel u Moravské Třebové na vytížené silnici I/35, která spojuje Čechy a Moravu, bude od 1. března do konce října zavřený. Silničáři tam provedou technologické opravy.

Článek

Po dobu osmi měsíců musí řidiči jezdit po objízdné trase. „Během oprav dojde k výměně technologické části tunelu a k sanaci stavební části tunelu. Doba uzavírky byla jedním z nejdůležitějších kritérií soutěže. Jedná se o dobu nezbytně nutnou. Nejvyšším zájmem je zkrácení doby výluky dopravy a komplikací pro řidiče,“ řekla Petra Drkulová z tiskového servisu Ředitelství silnic a dálnic.

Obousměrný tunel má tři pruhy - dva pro stoupání, jeden pro klesání. Silničáři ho chtěli opravovat už loni, ale nestihli by to. „V loňském roce by k zahájení prací došlo až v květnu a oprava by přešla do zimního období, což by bylo v dané lokalitě problematické,“ řekla Drkulová.

Stavební firma by měla uvést tunel do provozu po 34 týdnech, to znamená na konci října. Na dokončení prací má 39 týdnů, což je do počátku prosince. Opravy budou stát přes 107 milionů korun bez DPH.

Veškerá doprava povede v době výluky tunelu po silnici III/36826. Trasa o délce 3,5 kilometru bude po původní silnici přes vrch Hřebečov. Je na něm hodně serpentýn a hlavně v zimě je průjezd trasou komplikovaný.

Tunel je v provozu od roku 1997, stavěl se od roku 1994. Měří 354 metrů. V roce 2006 museli tunel silničáři zavřít kvůli nestabilnímu svahu. Následnou modernizaci provedli v letech 2007 až 2009. Jde o jediný silniční tunel v Pardubickém kraji.

Reklama

Doporučované