Hlavní obsah

Hrubá stavba urgentního příjmu v Pardubické nemocnici je téměř hotová

Foto: David Neff

Ilustrační foto.

Reklama

V areálu Pardubické nemocnice bude brzo hotová hrubá stavba centrálního urgentního příjmu. Stavební firma ji dokončuje.

Článek

Sloužit bude pro spádovou oblast se zhruba 260.000 obyvateli, v případě specializované péče to bude až pro dvojnásobek lidí ze spádové oblasti.

Urgentní příjem je největší investicí v historii Pardubického kraje. Pardubický kraj za něj vydá 1,65 miliardy korun, z toho by půl miliardy měla pokrýt evropská dotace. K nákladům je nutné přičíst i vybavení budovy, což bude další zhruba půl miliardy korun. Vše má být hotové do konce roku 2023.

Pacient s akutním problémem nebude sám muset odhadovat, na jaké oddělení se vydat. Centrální příjem je pro pacienty, kteří přijdou sami, i ty, které přiveze sanitka. Pod stejnou střechou zde budou i zobrazovací vyšetření, jako jsou rentgen, ultrazvuk či CT.

„Hlavní náplní práce zdravotníků na urgentním příjmu je péče o pacienty s akutní změnou zdravotního stavu úrazového i neúrazového původu,“ řekl vedoucí lékař pardubického oddělení urgentní medicíny Ondřej Rennét.

Na druhém podlaží bude zázemí lékařů a pracoviště angiologie s dvěma angiografickými linkami. Třetí podlaží bude sloužit mimo jiné rovněž centrální sterilizaci. Na čtvrtém podlaží jsou plánovány centrální operační sály a dospávací úsek. Páté podlaží bude patřit lůžkovým jednotkám ortopedie a traumatologie a pracovnám lékařů. Na šestém podlaží uživatelé najdou pracovny lékařů a také lůžkové jednotky chirurgie a cévní chirurgie, sedmé podlaží pak bude určeno pro ARO a JIP. Na střeše objektu bude heliport.

V době, kdy se řada lékařských oborů ubírá cestou úzké specializace, je pro urgentní medicínu typické, že integruje a využívá znalosti mnoha lékařských specializací a věnuje se pacientovi jako celku.

Reklama

Doporučované