Hlavní obsah

Jevíčko připraví pozemky pro druhou průmyslovou zónu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Město Jevíčko má k dispozici čtyři hektary, kde mohou působit další firmy. Letos a příští rok zasíťuje půlku lokality a postaví tam také sběrný dvůr.

Článek

ČTK to řekl místostarosta Miroslav Šafář (Naše Jevíčko 2018). V první průmyslové zóně podniká společnost Rehau, která vyrábí autodíly.

Průmyslová zóna bude u Třebovské ulice na severu města, u výjezdu směrem na obec Chornice. Pozemky jsou mezi areálem zemědělského podniku a čerpací stanicí. Kvůli tomu, že budování sítí a komunikací je drahé, město připraví zónu na dvě etapy.

„Obnáší to základní technickou infrastrukturu, vodovod, kanalizaci, elektrické přípojky a komunikace. Akci soutěžíme, vítěze bychom měli znát do 14 dnů. Budeme čerpat dotaci od ministerstva průmyslu a obchodu,“ řekl místostarosta.

Dotace by měla být 9,5 milionu korun, jinak město vyjde první etapa na 15, možná 16 milionů korun. „Na to naváže druhá etapa, tu budeme dělat v letech 2024 a 2025. První etapu jsme rozložili na dva roky, abychom ufinancovali jiné městské projekty,“ řekl Šafář.

Se zájemci o pozemky radnice jedná, smluvně má dohodnutý prodej s majitelem autoservisu a pneuservisu. Jednání s dalšími subjekty ještě nejsou uzavřená. Najít v Jevíčku další rozvojové plochy pro průmysl je podle Šafáře obtížné, protože Malá Haná je hlavně zemědělskou oblastí s úrodnou půdou.

„V Jevíčku se už volné pozemky pro výrobní, podnikatelské nové záměry nenacházejí. Proto jsme se rozhodli velkým podnikům i menším podnikatelům nabídnout prostor pro výstavbu a umístění jejich provozních areálů,“ uvedl starosta Dušan Pávek (Naše Jevíčko 2018).

První průmyslová zóna je nedaleko, severovýchodě, vzdušnou čarou asi půl kilometru od lokality, kde má vzniknout nová průmyslová zóna. Má tam závod výrobce autodílů Rehau. Ve městě podniká od roku 2010, své výrobní prostory postupně rozšiřuje.

Sběrný dvůr město postaví také v nové průmyslové zóně a původní v centru města zruší. Uvolněná lokalita může být rozvojovou zónou, kde třeba vzniknou bytové domy. Separační dvůr je u sídliště, kam se podle vedení města moc nehodí, řekl Šafář.

„Postavíme tam moderní zařízení. Vyjde nás na 16,5 milionu korun. Do dotace jsme nešli, museli bychom navýšit podíl vytříděných odpadů. Je těžké předjímat, jestli budou lidé víc třídit,“ řekl Šafář.

Reklama

Doporučované