Hlavní obsah

Městská policie v Pardubicích chystá náborovou kampaň. Nemá dost strážníků

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Městská policie v Pardubicích v letošním roce plánuje náborovou kampaň. Dlouhodobě má podstav strážníků.

Článek

O případném náborovém příspěvku nebo dalších benefitech musí rozhodnout město, které policii zřizuje. ČTK to řekl ředitel městské policie Jan Halda. Funkci zastává od ledna.

„Od covidové pandemie máme dlouhodobě deset strážníků na nemocenské. Celý loňský rok jsme měli minus deset lidí na běžný výkon služby. A druhá věc, že nám neustále stoupá věkový průměr strážníků. Je nás ve městě vidět méně,“ řekl Halda.

Městská policie má 95 strážníků a k tomu v kancelářích 16 civilních zaměstnanců. Halda by letos rád provedl úspěšnou náborovou kampaň. Co všechno adeptům nabídne, bude záležet na radnici, která určuje rozpočet.

Primátor Jan Nadrchal (ANO) je zlepšení personální situace městské policie nakloněný. „Určitě se to nabízí, je to k zamyšlení, musíme prověřit, jaké jsou naše možnosti. Ale vzhledem k tomu, že všichni v koalici jsme před volbami hovořili o tom, že chceme navýšit stav strážníků v ulicích, tak se tím budeme aktivně zabývat,“ řekl Nadrchal.

Některá města nabízela nováčkům i náborové příspěvky. Podle primátora je to téma, které lze vyhodnotit. „Městská policie má podstav, ochota lidí nastoupit ke strážníkům není vysoká. Můžeme se bavit o náborovém příspěvku, můžeme se bavit o služebním bytu, což pro někoho může být motivace,“ řekl primátor. Situací kolem městské policie se chce město letos zabývat, dodal.

Podle Rostislava Hübla, který vedl městskou policii téměř deset let a od ledna je ve výslužbě, protože odešel do důchodu, náborový příspěvek není pro adepty hlavní motivací. Podle jeho zkušeností jdou lidé ke strážníkům, protože mají často v rodině někoho, kdo už u policie, záchranářů nebo hasičů pracuje. Náborový příspěvek je pro ně druhotný, uvedl.

Jan Halda je u městské policie od roku 2011, dosud byl náměstkem ředitele pro výkon služby. Městská policie má podle něj za sebou obtížné roky, byla covidová pandemie, pak vypukla válka na Ukrajině. S příchodem ukrajinských uprchlíků do krajského města měli strážníci úkoly navíc.

„Přijíždělo sem množství lidí, strážníci je směřovali do asistenčního centra, bylo spoustu činnosti nad rámec naší služby. Může vyvstat nová věc, kterou nám zákonodárci přidělí,“ řekl Halda. Také proto by byl rád, aby měla jeho organizace dost strážníků.

Reklama

Doporučované