Hlavní obsah

O hale na opravu VIP letadel na pardubickém letišti se rozhodne v květnu

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Investor jedná i se zástupci jiných letišť, v Pardubicích jsou přípravy nejdál. ČTK to řekl majitel a ředitel společnosti AeroPartner Richard Santus.

Článek

„Z letišť, s kterými vedeme jednání, pravděpodobně přicházejí nejvíc do úvahu Pardubice. Záleží na mnoha věcech, musíme se domluvit s vojáky, bankou. Rozhodnutí by mělo padnout někdy v květnu,“ řekl Santus.

V Pardubicích je civilní mezinárodní letiště, areál vlastní armáda, která tam také působí. Letecká společnost má zájem o 5 000 metrů čtverečních, které by měla v dlouhodobém pronájmu.

Firma teď chystá podklady pro územní řízení. V květnu bude jasné přibližné datum stavby a jejího dokončení. Santus původně uvažoval o tom, že v roce 2023 by hala mohla stát.

Společnost oslovila také Karlovy Vary a Prahu, kde má základnu na letišti Václava Havla. Chce postavit montovanou halu, v které by zaměstnanci prováděli údržbu a hangárování VIP letadel do 16 cestujících.

Výše investice je kolem 150 milionů korun, i když právě výsledné náklady jsou při rostoucích cenách nejisté. „Je inflace, drahý stavební materiál, je nedostupnost staveních firem, je to možná komplikace. Není vyloučeno, že se od toho bude muset ustoupit, kdyby byly podmínky špatné. Pak je ve hře úspornější varianta, menší plocha a výstavba na etapy,“ řekl Santus.

AeroPartner provozuje osobní přepravu VIP tryskáči, také air ambulanci, nákladní dopravu, správu a údržbu letadel. Má i výcvikové středisko. Na leteckém trhu působí kolem 20 let.

Reklama

Doporučované