Hlavní obsah

Pardubice by mohly znovu nabídnout ke koupi část areálu bývalých kasáren Hůrka

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Pardubice by se mohly znovu pokusit prodat část areálu bývalých kasáren Hůrka na okraji města. Neúspěšně se o to snaží už 15 let. V investorské soutěži by město mohlo nabídnout zhruba třetinu areálu o rozloze více než pět hektarů.

Článek

Radnice by si vyhradila právo soutěž kdykoli zrušit a určila by minimální cenu pozemků, řekl ČTK Vítězslav Štěpánek (ODS), radní Pardubic a starosta třetího městského obvodu, kam patří i Hůrka. Právě třetí obvod podklady pro vedení města připravoval.

„Základní cena by byla asi 2 500 korun za metr čtvereční. To znamená, že za to území bychom mohli dostat asi 150 milionů korun. Ten, kdo by to získal, by musel dodržovat platný územní plán,“ uvedl Štěpánek.

Území je určené hlavně k bytové výstavbě. Podle Štěpánka je v Pardubicích nedostatek bytů, což způsobuje enormní nárůst jejich cen. Stavba nových by mohla cenovou úroveň srazit. Kromě bytů by mělo v území vzniknout i menší náměstí a parkoviště pod budovami. Náklady by nesl investor. Při výjezdu od obce Spojil naproti kasárnám plánuje Ředitelství silnic a dálnic výstavbu kruhové křižovatky, z níž by měl vést nový vjezd do areálu.

Opoziční Piráti vloni navrhovali, aby se bývalá kasárna raději využila pro lehký průmysl a pro bytovou výstavbu se hledaly plochy spíše ve městě. Na Hůrka by se podle nich mohl z centra přestěhovat například podnik Kávoviny nebo pekárna nebo by tam mohlo být centrum zpracování odpadu. Prázdné pozemky ve městě by podle nich byly pro stavbu bytů vhodnější. Stavět v bývalých kasárnách byty bez občanské vybavenosti a rozšíření linek MHD považují za nevhodné řešení. Vedení města oponovalo, že pokud se z Hůrek stane oblast pro bydlení, potřebné služby a podmínky město zajistí.

Jediným kritériem v soutěži by byla nabídnutá cena. Návrhem se po projednání v odborných komisích bude znovu zabývat rada města, konečné slovo budou mít zastupitelé.

Pardubice v minulém desetiletí musely soutěž na prodej bývalých kasáren několikrát zrušit. Zájemci udělali ve svých nabídkách chyby a podmínky tendru nesplnili. Před hospodářskou krizí, v roce 2007, o pozemky usilovala společnost Eube, která tam chtěla stavět menší sídliště. Po opětovném ekonomickém růstu si pozemek za 15 milionů korun chtěla koupit společnost Pernštejn City. Přímý prodej ale zastupitelé dvakrát neschválili. V minulosti se o zástavbu Hůrek také zajímal Dušan Kačmarik z firmy Altis CZ, obecný zájem deklarovala i skupina dalších investorů, v níž figurovala společnost RD Rýmařov. Do soutěže se však nikdo z nich nepřihlásil.

Areál Hůrka město vlastní od roku 1999. Menší část už prodalo podnikatelům, v bývalých kasárenských objektech je například ubytovna, ale i sídla a provozovny firem.

Reklama

Doporučované