Hlavní obsah

Pardubice schválily záměr výstavby azylového domu pro muže

Foto: Jan Mihaliček

Ilustrační foto.

Reklama

Pardubičtí zastupitelé schválili investiční záměr výstavby nového azylového domu pro muže. Stavba kontejnerového typu má být v areálu Na Staré poště. V místě už nyní je ordinace pro lidi bez přístřeší a nízkoprahové denní centrum.

Článek

V Pardubicích dlouhodobě fungují dva azylové domy, které s podporou města provozuje organizace SKP Centrum. Jeden je určený pro muže, druhý pro ženy a matky s dětmi.

Dům pro muže v Milheimově ulici ale nelze přestavět na bezbariérový. Většina uživatelů jsou muži se zhoršeným zdravotním stavem, se zdravotním omezením nebo sníženou hybností.

Zastupitelstvo města dnes schválilo investiční záměr stavby, základem je studie zpracovaná společností Air atelier. Jde o komplex tří objektů. Ty je možné v budoucnu přestěhovat.

„Prověřovali jsme řadu lokalit, velmi poctivě jsme hledali místo, aby bylo dostupné, reflektovalo moderní trendy pro tento typ služby. Objekty budou postavené tak, aby byly přestěhovatelné na jiné místo, v případě, že se pro území změní koncepce využití,“ řekl předkladatel návrhu náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD).

Náklady jsou odhadované na přibližně 62 milionů korun. Investici město může z části uhradit z prodeje v domu v Milheimově ulici a také požádá o dotace.

Nový azylový dům pro muže bude mít tři nadzemní podlaží, ostatní dva objekty budou jednopodlažní. Dům bude mít kapacitu 23 lůžek v sedmi dvoulůžkových a třech třílůžkových pokojích. Bude bezbariérový, včetně sociálních zařízení.

V další budově bude umístěno nízkoprahové denní centrum a dvě noclehárny. Ta pro muže bude disponovat 12 lůžky, pro ženy devíti lůžky. "Ve třetím objektu plánujeme ordinaci lékaře, poskytujícího zdravotní péči osobám bez přístřeší, včetně potřebného zázemí. V areálu azylového domu bude také sklad potravinové pomoci a sociální šatník, uvedl Branislav Štefanča z odboru rozvoje a strategie města.

Reklama

Související témata:

Doporučované