Hlavní obsah

Pardubice víc opravují městské byty, vybrané nájemné jde do rekonstrukcí

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Město Pardubice za poslední čtyři roky zvýšilo investice do oprav městských bytů a začalo jich víc rekonstruovat. Za toto volební období zatím rekonstruovalo 360 bytů za 300 milionů korun.

Článek

Krajské město vlastní 2100 bytů. Sice zvedlo nájemné, ale 100 procent vybraných peněz začalo vracet do oprav. Roční výnos z nájemného je asi 95 milionů korun. „Umožní to rychlejší a efektivnější plánování rekonstrukce bytů a časem budování vlastního nového bytového fondu. Letos je ve fázi oprav nebo projekčních příprav dalších 200 bytů,“ řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD). Zdražování nájemného se nedotklo ohrožených skupiny obyvatel, jako jsou třeba senioři, dodal.

Radnice změnila i pravidla pro přidělování bytů. Už nejsou obálkové metody, kdo nabídne vyšší nájemné, řekl Rychtecký. Téměř do 500 bytů se stěhovali lidé, které byli ohrožení bytovou nouzí nebo zaměstnanci městských firem, město poskytovalo bezbariérové byty, chráněné bydlení a začalo nabízet startovací byty pro mladé lidi. „Jedná se o úspěšný projekt. Navyšovat kapacity pro startovací bydlení je určitě dobře,“ řekl náměstek primátora Jan Nadrchal (ANO). Za klíčové rovněž považuje, že veškeré výnosy z nájemného vrací do oprav bytového fondu.

Město vlastní byty zatím nestaví, ale politická uskupení o tom hodně diskutují. Mluví i o variantě družstevního bydlení. Podle opoziční zastupitelky a lídryně Pirátů Ivy Böhmové by město byty stavět mělo, protože jsou strategickým majetkem, který lze využívat různými způsoby, komerčně, pro bydlení lidí, kteří pracují v nedostatkových profesích nebo jako pomoc pro občany, kteří to z různých důvodů potřebují. „Městské bydlení jako nástroj sociální politiky se ukazuje nejen jako dobrá prevence sociálních obtíží, ale je to ve výsledku i ekonomické,“ řekla Böhmová.

Město by podle ní mělo využívat spolupráce s investory, bankami nebo podpořit družstevní bydlení. Radnice už v souladu se schválenou strategií prověřuje možnost podpory družstevního a cenově dostupného bydlení, a to s pomocí města. „První bytové družstvo vzniká v projektu areálu Tesly. Město by se mělo podílet na výstavbě dostupného bydlení a rozšiřování cenově dostupného bytového fondu,“ řekl náměstek Rychtecký.

Podobně uvažuje i Nadrchal. Město by mohlo získávat nové byty z developerské výstavby. „Vzhledem ke stoupajícím cenám nemovitostí a zvyšující se poptávce po městských bytech by bylo více než vhodné, aby se město zapojilo do družstevního bydlení či nějaké jiné participativní formy, která by řadě obyvatel Pardubic mohla pomoci k vlastnímu bytu,“ řekl Nadrchal.

Téma bydlení se objevuje na zastupitelstvu opakovaně. V letošním roce také zastupitelé schválili zásady spolupráce s investory, mají zajistit kvalitní stavby a jejich rychlejší přípravu. A k tomu lidem obstarat potřebnou infrastrukturu, aby třeba u nové bytové výstavby nechyběly školky a školy. Investoři mohou spolupracovat s městským koordinátorem, ale také nemusejí.

„Je to krok dobrým směrem. Ale jako většina zásadních projektů v Pardubicích i tento má mouchy. Město není schopno si vybudovat u developerů takový respekt, aby na tyto zásady přistupovali,“ řekl Lukáš Havlena (Piráti). Do voleb za opoziční stranu kandiduje na druhém místě do městského zastupitelstva.

Podle opozičního zastupitele Jakuba Kutílka (Zelení za Piráty) jsou zásady pro spolupráci s investory prvním krokem. „Město si musí udělat pořádek ve svých procesech a hlavně si udělat jasno v tom, co potřebuje a chce. Proto chceme skutečně kompetentní a uznávaný útvar městského architekta, aby město mělo jasnou vizi, kterou bude sebevědomě hájit,“ řekl Kutílek.

Další variantou zajistit si bydlení je pro lidi s vyššími příjmy stavba rodinného domu, parcel pro individuální výstavbu město už v posledních letech mnoho nenabízí. Podle Nadrchala necelou stovku pozemků radnice prodávala v letech 2018 až 2019 ve Svítkově. „O soukromých pozemcích nemám podrobný přehled, a tak je možné, že i v tomto směru nabídky jsou či po vydání nového územního plánu budou,“ řekl Nadrchal.

Reklama

Doporučované