Hlavní obsah

Pardubická knihovna půjčuje elektronické knihy v ukrajinštině

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Krajská knihovna v Pardubicích nabízí válečným uprchlíkům z Ukrajiny elektronické knihy v jejich rodném jazyce. Jsou k zapůjčení na tabletech. Papírové knihy v ukrajinském jazyce jsou momentálně nedostatkové.

Článek

Půjčování elektronických knih je formou pomoci lidem, kteří přišli z válkou zasažené země. Elektronické knížky jsou pro dospělé i pro děti. „Další tablety budeme dokupovat a nahrávat na ně další tituly. Nabídka elektronických knih přichází i z Ukrajiny,“ řekla ředitelka knihovny Radomíra Kodetová.

Běžně knížky v ukrajinštině knihovna moc nemá, měla 15 kusů, nebyl o ně příliš zájem. Kromě dvou jsou teď vypůjčené. „Ukrajinci, kteří tady už žijí delší dobu, si půjčovali knihy spíš v ruštině. Máme klasiku i nové věci. O ruské knihy mají zájem i Češi,“ řekla Kodetová.

Knihovna také nabízí uprchlíkům takzvaně bezpečný prostor, mohou si tam zajít na internet, setkávat se. Čtenářskou registraci nepotřebují, řekl pracovník knihovny Radek Haňka.

V budoucnu chce také knihovna pořádat neformální vzdělávací setkání. „Uspořádáme neformální konverzační kurzy. Díky češtině se mohou uprchlíci rychleji vrátit k svým původním profesím,“ uvedla Kodetová.

Ředitelka se v minulosti učila rusky, díky tomu se s uprchlíky lépe domluví. „Nikdy jsem si nemyslela, že ruštinu ještě použiji. Jedna paní mi líčila, že se nemá kam vrátit, její město je zničené,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Doporučované