Hlavní obsah

Území za nákupní zónou u nádraží v Pardubicích zůstane nezastavěné

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Investor chtěl v tomto místě vybudovat další obchodní prostory a dostal již územní rozhodnutí, ekologičtí aktivisté však územní plán města napadli žalobou a soud vloni část územního plánu v lokalitě zrušil.

Článek

V připravovaném novém územním plánu již území bude patřit přírodě.

„Zeleň tam zůstává, nový návrh územního plánu s žádnou výstavbou nepočítá. Investor už od výstavby ustoupil,“ řekl ČTK bývalý náměstek primátora Petr Kvaš (ODS), který měl přípravu nového územního plánu na starosti.

Území v lokalitě bylo v územním plánu původně vedeno jako krajinná zeleň, a tudíž nezastavitelné. Později bylo kvůli záměru silniční propojky jako veřejně prospěšné stavby, která tudy měla vést, změněno na zastavitelné. Když po letech propojka z plánů zmizela, už se nevrátilo určení pro zeleň, ale investor, který pozemky mezitím koupil, navrhl a prosadil změnu územního plánu v lokalitě na občanskou vybavenost.

„Území by se v novém územním plánu mělo vrátit do kategorie krajinná zeleň, byla k tomu i odborná vyjádření. Developer dokonce podával stížnost k Ústavnímu soudu, ta ale byla zamítnuta,“ řekl ČTK Miroslav Seiner, předseda Občanského sdružení Chráníme stromy. Plochu u významného krajinného prvku Podkova se slepým ramenem Labe považují ekologičtí aktivisté za cennou přírodní lokalitu.

Aktivisté také opakovaně navrhovali, aby velký jasan, který tam je zhruba 160 let, byl vyhlášen památným stromem. Nakonec napotřetí uspěli, developer však předtím vykácel všechny ostatní dřeviny. Další jeho postup zastavilo na podnět ekologů město a krajský úřad jeho krok potvrdil.

Reklama

Doporučované