Hlavní obsah

Zámek v Moravské Třebové otevře novou expozici ve věži

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

ámek v Moravské Třebové otevře v příští turistické sezoně novou expozici ve věži. Bude součástí hlavní prohlídkové trasy Poklady Moravské Třebové, která se v současnosti upravuje.

Článek

„Expozice bude zaměřena na působení jednoho z nejvýznamnějších moravských šlechticů své doby Ladislava Velena ze Žerotína,“ řekla kastelánka zámku Karolína Machálková.

„Jedná se o ložnici a pracovnu Ladislava Velena ze Žerotína v horní části věže, kde je to pojato v tradičním historickém hávu. Ve spodním patře věže je interaktivní moderní část expozice, kde se návštěvník seznámí s vývojem moravskotřebovského panství a jeho držiteli kolem roku 1620,“ uvedla Machálková. Veřejnosti zámek expozici zpřístupní 8. dubna.

Před začátkem sezony se ještě upravuje původní expozice Poklady Moravské Třebové.

Návštěvnost zámeckých expozic a výstav klesla během předchozích dvou let vinou pandemie koronaviru na polovinu. V roce 2020 zámek navštívilo asi 6500 lidí, vloni zhruba 7600. Kromě toho přichází značné množstvé návštěvníků na kulturní akce na zámku ve venkovním prostředí.

Zámek v Moravské Třebové patří k významným renesančním památkám ve střední Evropě. Na konci 15. století se zde jako na jednom z prvních míst v českých zemích objevily moderní renesanční prvky a na začátku 17. století vznikla tři manýristická křídla podle plánů italského stavitele.

Ladislav Velen ze Žerotína žil v letech 1579 až 1638 a byl velkým mecenášem umění i vědy. Do Moravské Třebové zval učence, kameníky, umělce i alchymisty. Podporoval vydavatelskou činnost Jednoty bratrské, Janu Amosi Komenskému věnoval mapu Moravy.

V jeho době se městu začalo říkat Moravské Athény. Rozkvět zámku skončil po bitvě na Bílé hoře. Velen jako vůdce moravských stavů emigroval do Slezska a přišel o majetek. V exilu se připojil k odpůrcům Habsburků.

V roce 1840 zámek vyhořel, tehdejší majitel nechal část postavenou za Ladislava Velena Žerotína opravit podle původních plánů. Starší objekty přikázal ze tří čtvrtin zbourat, jedno křídlo dostalo empírovou podobu. Zámek tak z velké části vypadá jako v žerotínském období v 17. století.

Reklama

Související témata:

Doporučované