Hlavní obsah

Divadlo J. K. Tyla v Plzni potřetí hledá nejlepší dosud neuvedený muzikál

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Nejlepší dosud neuvedený původní muzikál hledá opět Divadlo J. K. Tyla v Plzni. V třetím ročníku soutěže Intro ’23 se letos zaměří na muzikálová díla určená pro děti.

Článek

Autoři mohou své muzikály poslat do 15. května, porota pak do konce letních prázdnin vybere nejlepší dílo nebo díla, které poté divadlo nastuduje a uvede, řekl dnes ČTK šéf plzeňského muzikálového souboru Lumír Olšovský.

„Přihlášené muzikály posoudí porota sestavená z renomovaných odborníků a praktiků na dětskou a divadelní tvorbu z celé republiky. Vítězný titul bude v druhé polovině sezony 2023/2024 nastudován členy muzikálového studia a za doprovodu orchestru představen divákům i zástupcům odborné veřejnosti,“ uvedl. Součástí přihlášky musí být kompletní libreto a záznam hudební složky. Bližší informace i formulář k registraci jsou na webu divadla.

Podobná soutěž v Česku nikde jinde není, zájem autorů o první ročník byl proto v roce 2021 velký. Přihlásili se autoři s 34 novými muzikály, porota vybrala tři z nich – Kouzelné hodinky doktora Kronera, Píseň pro Ninu a Otřást vesmírem. Muzikálový soubor je nastudoval a každé dílo vždy ve dvou večerech představil na Malé scéně. O inscenace projevila zájem divadelní streamovací platforma Dramox, kde jsou dosud k vidění. V loňském roce přišlo do soutěže do deseti muzikálů, porota vybrala dva. První z nich, Orlando, podle literární předlohy Virginie Woolfové, uvede divadlo 17. a 18 března. Druhý muzikál, Slavík a růže, je na programu 5. a 6. května.

„S prvním ročníkem jsem byl moc spokojený, dokonce jsme dostali dost vynadáno, jak se může plýtvat takovými dobrými díly a nereprízovat je a neukázat je více divákům. My jsme ale ukázali i ostatním divadlům, že ten muzikál existuje, že může mít sílu, je zaznamenán na Dramoxu,“ řekl Olšovský.

Reklama

Doporučované