Hlavní obsah

FN Plzeň za 58 milionů zlepšila bezpečnostní systém, v areálech je 400 kamer

Foto: Scharfsinn, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Do nového bezpečnostního systému plzeňská fakultní nemocnice investovala 58 milionů. V areálech na Lochotíně a na Borech je rozmístěno přes 400 bezpečnostních kamer, 220 z nich s analytickým softwarem s inteligentními funkcemi.

Článek

Chytré technologie kamer umí například vyhledat člověka podle barvy oblečení nebo jiného konkrétního popisu, není proto problém najít třeba ztracené dítě. „Díky novému systému máme v případě potřeby dokonalý přehled o každém člověku, který vstoupí do nemocnice. Můžeme trasovat pacienty, kteří kliniku neoprávněně opustí, a umíme včas zachytit bezpečnostní rizika, například detekovat podezřelé chování nebo dlouho odložený předmět,“ popsal technicko-provozní náměstek FN Plzeň Milan Topinka.

Obsluha bezpečnostního velínu, kam jsou napojeny zabezpečovací a tísňové systémy, monitoruje nepřetržitě dění v nemocnici. Spolu s bezpečnostní službou je třeba ohlídat kolem 16.000 místností v nemocnici. V minulosti se tak například podařilo najít ženu, která vykrádala ledničky, kde měli pacienti jídlo.

Bezpečnostní velín může také ve spolupráci s oddělením bezpečnosti na dálku uzavřít celou budovu nebo jednotlivá pracoviště. Umožňují to automatické dveře. Nemocnice je stále doplňuje - v roce 2017 jich bylo 270, nyní už 390 a jejich počet stále roste. Přesně jsou také definované přístupy zaměstnanců. Na jednotlivá pracoviště mohou podle Topinky vstoupit jen zaměstnanci, kteří mají vstup povolen na zaměstnanecké kartě. Okruh lidí, kteří mohou jít do všech prostor v nemocnici, je velmi omezený.

Oddělení bezpečnosti také spolupracuje se státní i s městskou policií. Strážníci docházejí pravidelně i se služebním psem, což pomohlo v nemocnici řešit třeba problém s bezdomovci, kteří dříve hledali útočiště v lochotínském areálu. Na obzvlášť frekventovaných místech, například na urgentním příjmu nebo u akutní psychiatrické ambulance, je ostraha přítomna trvale, dodal Topinka.

Investice do moderních technologií, které zvyšují bezpečnost v obou areálech, je podle ředitele nemocnice Václava Šimánka jedna ze zásadních položek rozpočtu. „Je třeba chránit naše pacienty a zaměstnance, jejich majetek a vybavení i zařízení nemocnice. Je zcela zřejmé, že modernizace bezpečnostních systémů eliminuje nežádoucí události, takže skutečně mohu říct, že je FN Plzeň bezpečným místem,“ uvedl. Loni bylo v nemocnici hospitalizováno téměř 60.000 nemocných a zdravotníci provedli přes milion ambulantních vyšetření. Ve všední den projde nemocnicí kolem 3000 ambulantních pacientů.

Reklama

Doporučované