Hlavní obsah

Novým hejtmanem Plzeňského kraje se stal Pirát Rudolf Špoták

Foto: ČTK/Kubeš Slavomír, ČTK

Rudolf Špoták.

Reklama

Novým hejtmanem Plzeňského kraje je Pirát Rudolf Špoták. Dosavadní náměstek hejtmanky pro sociální věci dostal po odvolání předchozí rady kraje hlasy Pirátů, STAN a ANO.

Článek

Hlasovali pro něj i dva zastupitelé ČSSD a jeden zastupitel SPD. Členové ODS a TOP 09 se po odvolání dosavadní rady, v níž měli hejtmanku a pět z devíti členů, volby hejtmana neúčastnili. Pro Špotáka zvedlo ruku v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu 32 z 34 hlasujících zastupitelů.

Piráti před dvěma týdny vypověděli koalici, v níž byli se STAN, ODS a TOP 09. Předseda nejsilnějšího zastupitelského klubu, dosud opoziční ANO, Petr Vanka navrhl dnes odvolání rady. Po volbě Špotáka je přestávka pro další jednání klubů o dalším obsazení nové krajské rady.

Koalice, která dosud v kraji vládla, měla celkem 25 hlasů v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu - 11 hlasů měla ODS a TOP 09 a po sedmi mandátech STAN i Piráti. Pokud by se pro novou koalici spojili Piráti a STAN s ANO, měla by tato koalice 30 hlasů. Klub ANO, které minulé krajské volby vyhrálo, posílili i nezávislí zastupitelé, takže má nyní 16 členů.

Argumentem Pirátů pro vypovězení koaliční smlouvy bylo, že ODS a TOP 09 si podle nich „na sílu“ prosadila do představenstva Klatovské nemocnice kontroverzního místopředsedu krajské ODS Romana Jurečku, kritizovali také kumulaci uvolněných funkcí u dvou zastupitelů ODS. Ještě v neděli Piráti řekli, že pro případnou další spolupráci s ODS požadují odvolání Jurečka i odstranění kumulace funkcí. ODS vyjádřila ochotu tyto podmínky splnit.

V dosavadní historii kraje se nestalo, že by zastupitelé odvolali celou radu. Celé funkční období v minulosti nedokončili pouze sociálnědemokratičtí hejtmani Milada Emmerová a Milan Chovanec, ti se ale postu hejtmana sami vzdali po svém zvolení do Sněmovny.

Reklama

Související témata:

Doporučované