Hlavní obsah

Plzeň má koncepci pro práci s bezdomovci, navrhla azylový dům a další opatření

Foto: Jan Mihaliček

Ilustrační foto.

Reklama

Z koncepce vyplynula třeba stavba azylového domu, nízkoprahového denního centra a noclehárny ve Wenzigově ulici, vše za 120 milionů Kč, která začala přes měsícem. Připravuje se i nízkoprahové centrum pro ženy.

Článek

Plzeň schválila koncepci pro práci s bezdomovci na letošek a další roky. Její součástí jsou návrhy konkrétních opatření, na přípravě řady z nich už se pracuje. Z koncepce vyplynula třeba stavba azylového domu, nízkoprahového denního centra a noclehárny ve Wenzigově ulici, vše za 120 milionů Kč, která začala přes měsícem. Připravuje se nízkoprahové centrum pro ženy, sprchy zdarma i výdej teplého jídla v zimě a projekt pouliční medicíny. Město také pomáhá se zabydlováním domácností přecházejících z ubytoven.

Koncepce navazuje na rozsáhlou studii bezdomovectví, kterou si nechalo město zpracovat od katedry sociologie Západočeské univerzity. Zjišťovala situaci, potřeby i názory téměř 300 lidí bez domova a mínění Plzeňanů. „Cílem bylo najít průnik mezi oběma skupinami a řešení, která zlepší situaci lidí bez domova a veřejnost je bude akceptovat,“ řekl šéf katedry Jan Váně. Počet bezdomovců v Plzni se drží pět let kolem 450.

Podle Šloufa není bezdomovectví problematikou pouze bezpečnostní, jak je léta zažité, ale také sociální, zdravotní a bytovou. Pro to, aby se mohla úspěšně a systémově řešit, je třeba mít kromě restrikce také prevenci. „Obrovským překvapením bylo, že 80 procent veřejnosti ze 754 respondentů odpovědělo tak, že město by mělo problematiku bezdomovectví řešit a podat těmto lidem pomocnou ruku. Ukázalo se, že 50 procent bezdomovců pije alkohol jednou nebo méně týdně, přitom u ‚normální‘ veřejnosti je to 61 procent. Dalším zajímavým zjištěním bylo, že 91 procent veřejnosti by uvítalo v Plzni bezalkoholové zóny,“ uvedl Šlouf. Potvrzením toho, že má cenu věnovat této problematice energii, bylo to, že 69 procent lidí bez domova jednoznačně řeklo, že by rádi změnili svůj život k lepšímu.

Koncepce obsahuje pět cílů, které jsou rozpracovány do jednotlivých opatření. Jejich realizace závisí na dostupnosti peněz na investice i provoz i na ochotě poskytovatelů sociálních služeb. S 13 organizacemi sociální práce v Plzni, s odborníky a veřejností navrhuje azylový dům, nízkoprahové centrum a noclehárnu, na něž už město získalo od EU dotaci 80 milionů Kč.

Další z cílů počítá s rozvojem služeb pro bezdomovce. „Zřízení asertivního mobilního sociálně-zdravotního týmu, pobytového zařízení pro pravidelnou pomoc, program podporovaného zaměstnávání, bydlení s podporou sociální práce, intenzivní pomoc těm, kteří jsou na ulici krátce, kontaktní místo pro bydlení a rozšíření zdravotní péče,“ řekla Karolína Vodičková, vedoucí odboru dostupného bydlení a sociálního začleňování. Odbor pomáhá se zabydlováním domácností, jež potřebují podporu sociálního pracovníka. „Od roku 2017 jsme zabydleli 106 domácností, pět se vrátilo zpět na ubytovny,“ řekla.

Další cíl se zaměřuje na zřízení koordinátora služeb pro bezdomovce, na rodiny se závislými dětmi, dětmi s výchovnými problémy a zvláštními potřebami, rodiny pečující o postiženého a duševně nemocného. Důraz je kladen na volnočasové aktivity pro děti a mládež.

Reklama

Související témata:
Nízkoprahová centra

Doporučované