Hlavní obsah

Plzeň vyhlásila veřejnou sbírku pro uprchlíky i pro Čechy v bytové nouzi

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Plzeň vyhlásila veřejnou sbírku Pomáhající Plzeň pro Ukrajince na území města, kteří museli kvůli válce opustit domovy. Její výtěžek bude určený i pro Čechy, kteří se ocitli v tíživé situaci vinou bytové nouze.

Článek

„Sbírka byla zahájena na dobu neurčitou. Schválili ji radní města. Číslo sbírkového účtu města u Komerční banky je 123-5443790227/0100,“ řekla mluvčí magistrátu Eva Barborková.

„Mezi našimi občany se zvedla obrovská vlna solidarity. Věřím, že podpoří sbírku garantovanou jejich městem. Výtěžek bude použit výhradně k úhradě nákladů spojených se zajištěním dlouhodobého bydlení, tedy úhradu nájemného a souvisejících služeb a energií, kauce, pořízení základního vybavení bytu a zajištění dalších potřeb souvisejících s integrací do společnosti,“ řekl primátor Pavel Šindelář (ODS).

Plzeň od začátku válečného konfliktu řeší komplexní pomoc pro ukrajinské uprchlíky. Klíčové je zajistit dostatečný počet bytů. Plzeň disponuje asi 2500 byty, z nichž většina má nájemníky. Za rok se uvolní okolo stovky bytů, které jsou následně obsazovány. „V možnostech města není vyhovět současné enormní poptávce po bydlení, která aktuálně vznikla z důvodu války na Ukrajině a s ní spojeného masivního přílivu uprchlíků, kteří mají rodinné či příbuzenské vazby k Plzni a dlouhodobě se zde chtějí usadit. Ve své domovině totiž přišli o vše a neví, kdy a kam se budou moci vrátit,“ řekl náměstek pro ekonomiku, byty a sociální začleňování David Šlouf (ODS).

Plzeň se rozhodla situaci řešit veřejnou sbírkou. Chystá zřízení sociální realitní agentury, jejímž úkolem bude mapovat a propojovat poptávku a nabídku na trhu s byty ve spolupráci s odborem dostupného bydlení a sociálního začleňování, jenž provozuje kontaktní místo pro bydlení. „Kromě bydlení ale chceme pro ukrajinské děti zajistit školky, školy, kroužky, a tím jim pomoci se vrátit do normálního života,“ uvedl Šlouf.

Celé představenstvo Plzeňské teplárenské, kterou majoritně ovládá město, dá do sbírky 100 procent svých únorových příjmů, hlavní management 20 procent a ostatní zaměstnanci podle svého uvážení. Konečnou částku teplárna následně zdvojnásobí. „Sbírka garantovaná městem má smysl a jsem rád, že Plzeňská teplárenská bude jedním z donátorů,“ řekl šéf představenstva Roman Jurečko. Prvními dárci na transparentní účet byli primátor, náměstek Šlouf a senátor a starosta obvodu Plzeň 2 Lumír Aschenbrenner (ODS). Společně přispěli částkou 100.000 korun.

Odkaz na transparentní účet bude aktivní od středy 9. března.

Reklama

Související témata:

Doporučované