Hlavní obsah

Hradecký kraj zahajuje výuku češtiny pro dospělé uprchlíky z Ukrajiny

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Královéhradecký kraj dnes ve svém sídle v centru Hradce Králové zahajuje výuku češtiny pro ukrajinské uprchlíky. Lekce jsou zdarma a jsou určeny pro dospělé občany Ukrajiny. Zatím se přihlásilo 12 zájemců.

Článek

Lidé se mohou hlásit na e-mail tnyklickova@kr-kralovehradecky.cz, případně na telefonním čísle +420 720 987 135. Kapacita jedné lekce je 20 lidí.

„Vedle zajištění registrace a ubytování pro ukrajinské uprchlíky prostřednictvím Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU) se v těchto dnech začínáme intenzivně věnovat také možnostem na jejich postupné začleňování do společnosti, tedy zejména nabídkou jazykového vzdělávání a zaměstnání,“ uvedl hejtman Martin Červíček (ODS).

Organizaci výuky českého jazyka zajišťují zaměstnanci krajského úřadu odboru školství a sportu. Lekce budou ve všední dny od 17:00 do 18:30 na krajském úřadě. Studující mohou využít nabídku hlídání dětí během výuky.

„Chceme občanům Ukrajiny, kteří přichází do našeho regionu, umožnit naučit se základům češtiny tak, aby se mohli co nejlépe zapojit do každodenního života v Česku,“ uvedl náměstek hejtmana pro školství Arnošt Štěpánek (Piráti).

Uprchlická vlna z Ukrajiny v posledních dnech sílí. První kontakt a pomoc v kraji většina běženců z válkou zasažené Ukrajiny nachází v KACPU Hradec Králové, které funguje od 2. března v hradeckém Kongresovém centru Aldis. Většina uprchlíků z Ukrajiny přichází do regionu se zajištěným bydlením. Hradecké centrum je podle hasičů, kteří jeho provoz koordinují, vytížené z více než 90 procent.

Reklama

Doporučované