Hlavní obsah

Kolik uprchlíků zvládneme? Za deset dnů bude Česko na stropě

Foto: Seznam Zprávy

Pražské asistenční centrum muselo v pondělí pod náporem žadatelů dočasně zavřít.

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZUJEME. Hejtmani dnes s ministrem vnitra řešili uprchlickou krizi. Jihočeský hejtman Kuba upozornil, že pokud bude Česko dál přijímat až 14 tisíc lidí denně, na maximální počet 250 tisíc uprchlíků se dostane do deseti dní.

Článek

Vláda bude na zítřejším jednání řešit jednotnou úhradu na ubytování ukrajinských uprchlíků v krajích. Zároveň se má usnadnit registrace běženců v regionech. Limit by se mohl protáhnout ze tří dní na třicet. Po jednání hejtmanů s ministerem vnitra Vítem Rakušanů (STAN) to pro Seznam Zprávy potvrdil předseda Asociace krajů Martin Kuba (ODS).

Česko zatím nemá jasno, kolik ukrajinských běženců, bude schopno přijmout a zařídit jim adekvátní pomoc. Předchozí krizové plány mluvily o limitu 250 tisíc uprchlíků. „Je to zatím jediné číslo, které při jednání padlo. Tohle by měla na základě jasných kritérií definovat vláda,“ uvedl jihočeský hejtman Kuba.

Podle něj je férové říct, že pokud Česká republika bude dál přijímat až 14 tisíc lidí denně jako doposud, tohoto počtu stát dosáhne do deseti dní. Zatím republika kvůli válce na Ukrajině přijala přes sto tisíc uprchlíků. Hejtmani s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) na dopoledním jednání řešili, jak bezprecedentní humanitární akci ukočírovat.

Limit má být i odrazovým můstkem pro jednání s partnery v Unii. „Musíme otevřít otázku, kde je ten strop, jaká je absorpční kapacita jednotlivých krajů. A je také naší povinností o záležitosti jednat na celoevropské úrovni,“ uvedl ministr vnitra v pondělí po jednání Ústředního krizového štábu.

Podle něj je třeba v Unii přizpůsobit a co nejvíce sladit systém sociální pomoci. Platí to i pro Česko. Je třeba naplánovat pomoc pro další měsíce, aby nezkolabovaly školy či ubytovací kapacity.

Souhlasí také Kuba. „V době syrské krize do Německa přišlo asi osm set tisíc lidí. Na počet obyvatel je to stejné, jako když do Česka přijde sto tisíc lidí. Tam se to stalo v řádu měsíců, tady za týden. Čeká nás obrovská výzva,“ upozornil hejtman.

Hejtmani také řešili financování nevídané humanitární akce. Každý kraj dostane deset milionů korun, což je běžný a zákonem daný postup při nouzovém stavu.

Vláda má ve středu řešit jednotnou částku, kterou mohou kraje nabízet ubytovatelům za to, že poskytnou přístřeší běžencům. „Situaci komplikuje fakt, že jsme v rozpočtovém provizoriu. Ale mělo by se to vyřešit do konce týdne. Pak si požádáme ministerstvo financí a předpokládáme, že alespoň deset milionů na začátek pošle,“ řekl jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) pro Seznam Zprávy.

Podle Kuby zatím přesná úhrada na ubytování Ukrajinců nepadla. „K této věci se bude muset vláda přihlásit,“ doplnil Kuba.

Do Česka za necelých dvanáct dní přišlo přes 100 tisíc ukrajinských uprchlíků. Ke včerejšku získalo 57 tisíc z nich status dočasného pobytu. Přes 80 procent dospělé populace jsou ženy, celkově je mezi uprchlíky více než polovina dětí. „Řešíme migrační vlnu nevídaného rozsahu. Něco takového jsme v Evropě nezažili,“ doplnil Rakušan.

Úřady v Česku zajišťující azylovou agendu běžně vyřídí 10 tisíc žadatelů za dva měsíce, stejný počet teď krajskými asistenčními centry projde za jediný den. „Chci tím ukázat, jaký je to nápor,“ sdělil Rakušan. Více než deset tisíc přijatých lidí za den už podle něj může přinést problémy.

Jsou potřeba i peníze

Hejtman Grolich už v pondělí uvedl, že je nutné co nejdříve nastavit formu financování pomoci. „Když se vyhlašuje nouzový stav, ministerstvo financí krajům standardně vyplácí peníze. Dneska se dostaneme k tisícovce ubytovaných v Jihomoravském kraji. Tisícovka ubytovaných denně stojí řádově milion korun a to nepočítám provoz asistenčního centra. My jsme schopni tyto záležitosti předfinancovat, ale ne ufinancovat,“ objasnil.

Ministr Rakušan očekával „vášnivou“ debatu s hejtmanstvími. „Finanční model řešíme. Nebude jednoduché ho nastavit, ale je potřeba určit jasný model, který dává městům a obcím jistotu, jaký typ ubytování mohou zajistit,“ sdělil ministr.

Třeba jihomoravští hasiči mají pro krizové scénáře vytipované především hotely a penziony s celkovou kapacitou 5 tisíc míst, kde se počítá i se stravováním pro uprchlíky. „Kapacity připravujeme průběžně. Pokud číslo bude výrazně vyšší, museli bychom jít cestou nižšího standardu ubytování. To by znamenalo jídlo externě,“ řekl Grolich.

V krajním případě by museli běženci do tělocvičen či hal. Hejtman však věří, že k takovému scénáři nedojde. Svědčí o tom i dosavadní čísla. Většina Ukrajinců si totiž řeší ubytování po vlastní ose. V jihomoravském krajském centru doposud odbavili necelých šest tisíc běženců, ubytování kraj zařizoval asi šestině z nich.

Nejvíc uprchlíků míří do hlavního města. Tamní asistenční centrum kvůli tomu v pondělí muselo na čas zastavit přijímání. Úředníci a policisté nebyli schopni zajistit chod s únosnými čekacími lhůtami. V úterý ráno znovu centrum otevřeli.

Rakušan chce také řešit detailnější systém přerozdělování uprchlíků do jednotlivých krajů, a to už od jejich příjezdu vlaky do Česka. Podle něj není vyloučené, že vláda omezí počty přijíždějících vlaků a usměrní, kde budou zastavovat. „Chceme pomáhat efektivně. Nelze, aby uprchlíci čekali někde před hlavním nádražím. Nechceme řešit nějaké negativní zdravotní důsledky,“ sdělil ministr.

Zdůraznil také, že Česko čeká další důležitá fáze přijetí uprchlíků. Třeba začlenění do práce a škol. Jak upozornil ministr školství Petr Gazdík (STAN), třeba v Praze a jejím okolí jsou však už nyní kapacity škol velmi naplněné.

A podobně hovoří i středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN). „Určitě dojdeme k situaci, kdy budeme řešit, jaký je ten stop stav. Tedy maximální číslo, které jsou kraje a obce schopné absorbovat. Určitě takové informace od vlády obdržíme. V Praze došly hromadné ubytovací kapacity, ve Středočeském kraji taky postupně docházejí. Nyní saháme do databáze nabídek veřejnosti,“ dodala hejtmanka. Podle ní je nutné s touto databází zacházet opatrně, protože se situace neustále mění.

Text jsme aktualizovali v celém rozsahu.

Reklama

Doporučované