Hlavní obsah
Online

Rusku hrozí „bezprostředně“ bankrot, píše ratingová agentura Fitch

Foto: Profimedia.cz

Muž obhlíží škody způsobené ruským bombardováním ve středoukrajinském městě Bila Cerkva.

aktualizováno •

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v on-line reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace 8. března

  • Podle ukrajinské rozvědky v bojích u Charkova padnul ruský generálmajor Vitalij Gerasimov. Informaci však nelze nezávisle ověřit. Jeho jmenovcem je Valerij Gerasimov, ruský náčelník generálního štábu.
  • OSN: 474 mrtvých civilistů (z toho 41 dětí), 861 zraněných. Z Ukrajiny už uprchly přes 2 miliony lidí.
  • Začaly evakuace civilistů z měst Sumy a Irpiň, klid zbraní by měl trvat do 20:00 SEČ. V předchozích dnech odchodu lidí bránilo ruské ostřelování.
  • Odchod z obléhaného Mariupolu se ale dál nedaří. Podle Ukrajiny Rusko ostřelovalo bezpečný koridor, Červený kříž označil situaci ve městě za "apokalyptickou".
  • Rusko podle Pentagonu nasadilo na Ukrajině téměř všechny ze svých více než 150 tisíc vojáků, kteří byli před invazí připraveni u hranic země.

Situaci jsme sledovali i v pondělí:

  • Agentura Fitch: Bankrot Rusku hrozí „bezprostředně“

    Ratingová agentura Fitch snížila Rusku hodnocení jeho dluhopisů denominovaných v zahraničních měnách na stupeň C.

    Svůj krok pak doplnila, že podle jejích analytiků Rusku hrozí bezprostředně bankrot – tedy neschopnost splatit v termínu své závazky. Na stupeň B přitom Fitch snížil ruské hodnocení teprve 2. března.

  • Rusové s devizovým účtem zapláčou. Vyberou 10 000 dolarů, zbytek v rublech

    Ruská centrální banka oznámila, že od středy budou občané smět ze svých devizových účtů vybrat nanejvýš 10 000 dolarů, tedy necelých 244 tisíc korun. Opatření potrvá do 9. září.

    Pokud budou chtít majitelé kont vybrat přes stanovený limit, budou tak moci učinit v domácí měně. Informovaly o tom agentury Reuters a Ria Novosti. Centrální banka se tím snaží ochránit již tak hrozivý kurz rublu k dolaru.

  • Izraelský premiér znovu jednal s Putinem a Zelenským

    Izraelský premiér Naftali Bennett dnes opět po telefonu mluvil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o válce na Ukrajině a hovořil také s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

    Vyplývá to z prohlášení Moskvy a Kyjeva, která ovšem neposkytují podrobnosti ohledně obsahu rozhovorů. Zelenskyj na twitteru uvedl, že poděkoval za snahu Izraele být prostředníkem mezi Ruskem a Ukrajinou.

  • Z města Sumy se evakuovalo 5 tisíc civilistů, první dorazili do Poltavy

    Ze severoukrajinského města Sumy se během dnešního dočasného příměří evakuovalo 5 tisíc civilistů. Podle agentury Unian to uvedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, která potvrdila, že přibližně 1 700 z nich byli zahraniční studenti. První z civilistů již bezpečně dorazili do středoukrajinské Poltavy. Příměří v oblasti bylo přerušeno jednou poblíž kontrolního stanoviště, uvedl gubernátor Sumské oblasti Dmytro Žyvyckyj. Agentura Reuters už dříve evakuaci z města Sumy označila za první úspěšný „humanitární koridor“ od začátku ruské invaze na Ukrajinu.

  • Británie volá po „Marshallově plánu pro Ukrajinu“

    Boris Johnson oznámil na jednání s premiéry zemí Visegrádské skupiny, že je třeba sestavit „Marshallův plán pro Ukrajinu“, který pomůže zemi znovu vybudovat poté, co ji napadlo Rusko.

  • Ukrajina hlásí odražení ruských útoků na Mykolajiv a Charkov

    Ruské síly se opakovaně pokusily obsadit přístavní město Mykolajiv na jihu Ukrajiny, přičemž jejich útoky odrazily ukrajinské jednotky. Podle agentury Reuters to dnes prohlásil poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč. „Ukrajinští vojáci dnes odrazili snahy ruských sil o vstup do východukrajinského Charkova a zmařily plánovanou operaci 120 ruských výsadkářů u hranic,“ sdělil gubernátor Charkovské oblasti Oleh Syněhubov.

  • Britská stanice BBC obnoví svou činnost v Rusku

    Britská veřejnoprávní stanice BBC dnes oznámila, že obnoví svou zpravodajskou činnost z Ruska. Stejně jako mnohé další stanice ji přerušila v pátek kvůli novému zákonu, který hrozí tvrdými postihy za šíření jiných než oficiálních informací o ruské armádě.

    „Zvážili jsme důsledky nové legislativy spolu s naléhavou potřebou informovat zevnitř Ruska. Po pečlivém zvážení jsme se rozhodli dnes večer obnovit zpravodajství z Ruska v anglickém jazyce,“ uvedla BBC ve svém prohlášení. BBC chce nadále dodržovat svou nestrannost, na které si zakládá, ale zároveň zajistit bezpečnost svých zaměstnanců v Rusku, kterou považuje „za prioritu číslo jedna“.

  • Své podniky v Rusku dočasně uzavře i Starbucks

    „Jak jsem sdělil v pátek, odsuzujeme strašlivé útoky Ruska na Ukrajinu a myslíme na všechny zasažené. Vývoj tragických událostí nadále sledujeme a rozhodli jsme se pozastavit veškeré naše obchodní aktivity v Rusku,“ oznámil v úterý své rozhodnutí výkonný ředitel společnosti Starbucks Coffee Company Kevin Johnson.

    Firma tak dočasně uzavře své kavárny na ruském území. Plánuje však poskytnout podporu téměř 2 tisícům svých zaměstnanců.

  • Bronzová medaile a písmeno Z na hrudi. Ruský gymnasta svého činu nelituje

    Ruský gymnasta Ivan Kuljak, který si v sobotu pro bronzovou medaili ze Světového poháru ve sportovní gymnastice v Dauhá přišel s kontroverzním písmenem Z na hrudi, svého rozhodnutí nelituje. Zatímco po jeho pravici přebíral ukrajinský gymnasta Ilja Kovtun za svůj výkon na bradlech zlato, Rus symbolem vyjadřoval podporu invazi, kterou Rusko provedlo v rodné zemi jeho soupeře.

    „Kdyby tu byla druhá šance a měl bych na výběr, jestli jít ven s písmenem ‚Z‘ na hrudi, nebo ne, udělal bych totéž,“ uvedl sportovec pro Russia Today. „Viděl jsem to na naší armádě a podíval jsem se, co ten symbol znamená. Ukázalo se, že má vyjadřovat ‚pro vítězství‘ a ‚pro mír‘. Jen jsem chtěl ukázat svou pozici. Jako sportovec budu vždy bojovat o vítězství a hrát za mír.“

  • Evakuace z Mariupolu se opět nezdařila

    Ukrajinské úřady ani dnes nemohly evakuovat civilisty z obléhaného přístavu Mariupol, uvedla dnes podle agentury Reuters vicepremiérka Iryna Vereščuková. Humanitární situace ve městě na jihovýchodě Ukrajiny je podle ní katastrofální. V ulicích leží mrtvoly, vodu lidé získávají z potoků nebo roztápějí sníh a čím dál častěji se vloupávají do obchodů, aby měli co jíst, popsala agentura AP.

    Místostarosta Mariupolu Serhij Orlov stanici BBC řekl, že ruské vojenské síly pokračují v bombardování oblastí, kde se lidé snaží shromažďovat, aby se pak mohli dostat ven z města. Některé silnice jsou podle něj zablokované, další zaminované.

  • Moskva opět plánuje klid zbraní a humanitární koridory z ukrajinských měst

    Rusko od středy 8:00 SEČ zastaví palbu a je připraveno v dohodě s Ukrajinou utvořit humanitární koridory vedoucí z měst Kyjev, Černihiv, Sumy, Mariupol a Charkov a dalších. S odvoláním na ruské úřady o tom informovala agentura TASS. Bližší informace Moskva zašle v úterý brzy ráno ukrajinské vicepremiérce Iryně Vereščukové.

  • Zelenskyj poděkoval Bidenovi za zákaz dovozu ruské ropy, plynu a uhlí

  • Polsko je připraveno dát Američanům k dispozici své letouny MIG-29

    Polsko je připravené dopravit všechny své stíhačky MiG-29 na základnu Ramstein a předat je Spojeným státům. Podle portálu gazeta.pl to může znamenat, že Severoatlantická aliance pak letouny předá Ukrajině, jejíž armáda jimi také disponuje.

    Na svém webu o nejnovějším rozhodnutí informovalo polské ministerstvo zahraničí, které se na postupu dohodlo s tamním prezidentem a vládou. Polsko zároveň vyzvalo další spojence z NATO, aby jednali ve stejném duchu.

    Polsko se také rovnou obrátilo na Spojené státy, aby mu dodaly použitá letadla s podobnými vlastnostmi. V uplynulých dnech se v této souvislosti totiž hovořilo o amerických stíhačkách F-16, které už nyní polské letectvo využívá. Darované migy by tak tímto způsobem měly Spojené státy Polsku nahradit.

    Pentagon však později polský plán odmítl s tím, že budou pokračovat v konzultacích.

  • Britská vláda čelí kritice za pomalou pomoc prchajícím Ukrajincům

    Britská vláda čelí stále silnější kritice za nedostatečnou a pomalou pomoc lidem prchajícím z Ukrajiny. Britský ministr obrany Ben Wallace dnes ve vysílání britské veřejnoprávní stanice BBC připustil, že jeho úřad „mohl udělat a udělá více na podporu uprchlíků“. Země zatím udělila 500 víz, žadatelů jsou ale tisíce. Celkem z Ukrajiny podle údajů OSN již uprchly dva miliony lidí.

  • Příbram vypoví smlouvu s ruským městem Čechov

    Příbram pošle milion korun na humanitární pomoc Ukrajině a vypoví partnerskou smlouvu ruskému městu Čechov. Rozhodli o tom zastupitelé na dnešním mimořádném zasedání. Peněžní dar bude rozdělen mezi sbírkové účty organizací Člověk v tísni, Charita a ADRA.

    Smlouva o rozvoji přátelských vztahů s Čechovem byla uzavřena v roce 1994. Zastupitelé přijali usnesení, jímž tuto dohodu vypovídají. „Pro členy zastupitelstva a pro občany města Příbrami je naprosto neakceptovatelná vojenská agrese Ruské federace vůči nezávislému státu Ukrajině. Z tohoto důvodu přijalo město tento jednostranný akt,“ stojí v usnesení.

  • Z ukrajinského města Sumy se evakuovalo téměř 3 500 civilistů

    Ze severoukrajinského města Sumy se během dnešního dočasného příměří evakuovalo téměř 3 500 civilistů. Podle agentury Reuters to dnes řekl gubernátor Sumské oblasti Dmytro Žyvyckyj.

    Přibližně 1 700 z těchto lidí byli zahraniční studenti a příměří bylo v oblasti přerušeno jednou poblíž kontrolního stanoviště, uvedl činitel. Agentura Reuters už dříve evakuaci z města označila za první úspěšný „humanitární koridor“ od začátku ruské invaze na Ukrajinu.

  • Chceme snižovat závislost na ruském plynu, shodli se Fiala s Johnsonem

    Premiéři V4 a Velké Británie se dnes shodli na podpoře ukrajinských uprchlíků a na nutnosti snížení závislosti na ruském plynu. Orbánův odpor k posílání zbraní Ukrajině přešli mlčením.

  • McDonald’s dočasně pozastaví svou činnost v Rusku

    Společnost McDonald’s v úterý oznámila, že v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu dočasně uzavře všech 850 restaurací, které na území Ruska provozuje. Firma bude i nadále vyplácet mzdu tamním zaměstnancům, nemůže však prý ignorovat „zbytečné lidské utrpení“. O rozhodnutí společnosti pracovníky informoval její prezident a výkonný ředitel Chris Kempczinski.

Hlavní zprávy