Hlavní obsah

Ruský gymnasta prohrál s Ukrajincem, pro medaili si šel s písmenem „Z“ na hrudi

Foto: Profimedia.cz

Ruský gymnasta Ivan Kuljak obsadil na bradlech třetí místo, zlato si odnesl Ukrajinec Ilja Kovtun. Ilustrační fotografie.

Reklama

Mezinárodní gymnastická federace zahájí disciplinární řízení proti ruskému gymnastovi, který se na stupně vítězů Světového poháru dostavil s písmenem Z na dresu. Symbolem měl vyjádřit podporu ruské invazi na Ukrajinu.

Článek

Dvacetiletý Ivan Kuljak si v sobotu pro bronzovou medaili ze Světového poháru ve sportovní gymnastice v Dauhá přišel s kontroverzním písmenem Z na hrudi. Zatímco po jeho pravici přebíral ukrajinský gymnasta Ilja Kovtun za svůj výkon na bradlech zlato, ruský sportovec vyjadřoval podporu invazi, kterou Rusko provedlo v rodné zemi jeho soupeře.

Kuljakovo gesto vyvolalo minimálně v západním světě vlnu nevole. Písmeno totiž ruské síly použily jako identifikační značku poté, co vstoupily na území svého souseda. Později se ale začalo objevovat také mezi běžnými občany, nejen u vojáků či jejich vozidel. Předpokládá se, že tím lidé dávají najevo svou náklonnost ruským krokům i válce.

Sportovcovo chování tak v neděli Mezinárodní gymnastická federace (FIG) označila za šokující. V oficiálním vyjádření navíc potvrdila, že požádá o zahájení disciplinárního řízení proti gymnastovi.

Víkend byl pro ruské a běloruské gymnasty navíc poslední příležitostí soutěžit. FIG se totiž v důsledku ruské invaze rozhodla jejich země potrestat vlastními sankcemi. Od pondělí se až do odvolání nemohou zúčastnit soutěží FIG i soutěží, které federace schvaluje. Zákaz platí nejen pro sportovce, ale také pro funkcionáře a rozhodčí.

Rozhodnutí podle federace představuje preventivní opatření zaměřená na zachování bezpečnosti a integrity jejích členů a všech sportovců, ale také na zachování integrity samotné gymnastiky. Zároveň jde o „boj proti všem formám násilí a nespravedlnosti ve sportu“.

Nejde také o první zádrhel, který ruské a běloruské sportovce kvůli událostem z konce února potkal. Minulý týden v Pekingu odstartovala zimní paralympiáda, obě výpravy ale nejsou její součástí. I když Mezinárodní paralympijský výbor jejich účast nejdříve povolil, po vzedmutí silného mezinárodního odporu své původní rozhodnutí změnil.

Situaci na Ukrajině sledujeme v online reportáži:

Reprezentacím Ruska a Běloruska neumožní startovat na letošním mistrovství světa ani finská hokejová federace, která akci pořádá. Jak informovaly světová federace FIFA a evropská unie UEFA, z mezinárodních soutěží byly vyřazeny také ruské fotbalové kluby i reprezentace. Sportovních oblastí, kde minimálně ruští sportovci narazí, je ale mnohem více.

Sportovní sankce vycházejí z ruské invaze na ukrajinské území, kterou pod rouškou „speciální vojenské operace“ s cílem „demilitarizace a denacifikace“ země zahájily ruské jednotky 24. února. Boje trvají nepřetržitě již několik dní a podle OSN mají na svědomí také více než 350 obětí z řad civilistů.

Reklama

Doporučované