Hlavní obsah

Začala paralympiáda ve stínu války, Rusové a Bělorusové jsou vyloučeni

Foto: ČTK

Vlajkonoš ukrajinské výpravy na zahájení zimní paralympiády 2022 v Pekingu.

Reklama

Paralympiáda v Pekingu začala. Mezinárodní paralympijský výbor nejprve povolil atletům Ruska a Běloruska navzdory invazi na Ukrajinu závodit, nakonec jim ale účast odepřel.

Článek

Sportovci z Ruska a Běloruska nebudou startovat na zimních paralympijských hrách v Pekingu, které právě dnes začaly slavnostním zahájením.

Ve čtvrtek sice Mezinárodní paralympijský výbor jejich účast povolil, po vzedmutí silného mezinárodního odporu však nakonec ustoupil a své původní rozhodnutí změnil.

Připomínalo to trochu kabaret. IPC nejdříve prohlásil, že umožní sportovcům obou zemí soutěžit pod statusem neutrálních týmů s vlajkou paralympijského výboru. Ve světě i mezi ostatními paralympijskými sportovci se však ihned zvedla obrovská nevole. Převážná část účastníků pohrozila, že nebudou soutěžit, pokud sportovcům z Ruska a Běloruska bude umožněna účast.

IPC tedy nakonec ustoupil, ruské a běloruské sportovce odmítl a označil je za oběti činů jejich vlád. „Zajištění bezpečnosti a ochrany sportovců je pro nás prvořadé, situace ve vesnicích sportovců eskaluje a nyní se stala neudržitelnou," vysvětlil šéf IPC Andrew Parsons.

Byl zázrak, že jsme se dostali na hry uprostřed zmatku způsobeného ruskou invazí
Vladimir Suškevič, šéf ukrajinské výpravy

Ukrajinští sportovci se naopak her účastní.

Valerij Suškevič, šéf ukrajinského paralympijského výboru, řekl, že přítomnost jeho týmu na hrách je symbolem toho, že Ukrajina žije. Ukrajinský tým, který má 20 sportovců a devět průvodců, je už v Pekingu a může soutěžit. „Byl zázrak, že jsme se dostali na hry uprostřed zmatku způsobeného ruskou invazí,“ řekl Suškevič.

Rusko po odmítnutí ihned protestovalo s tím, že se odvolá k Arbitrážnímu soudu pro sport. Ruský paralympijský výbor vydal prohlášení, že považuje rozhodnutí IPC za nezákonné. „Jednoznačně to odporuje jednomu ze základních principů paralympijské rodiny – apolitičnosti sportu pro handicapované.“

Rusové chtěli na paralympiádu vyslat výpravu 71 sportovců, Bělorusové dvanácti a k tomu ještě početný doprovod. Původně měli být omezeni jen tak, že se budou účastnit pouze jako „neutrální“ výpravy pod oficiálními vlajkami paralympiády. Zároveň neměli dostávat medaile a ani jejich případné úspěchy neměly být započítány do celkového medailového pořadí.

Hry skončí 14. března. Zúčastní se jich na 650 sportovců v 78 disciplínách napříč šesti druhy sportů, jako je hokej, sjezdové a běžecké lyžování, snowboard, curling…

Českou republiku budou na zimních paralympijských hrách v Pekingu reprezentovat parahokejisté a čtveřice lyžařů. Hokejisté si zajistili start v Pekingu na konci června v Ostravě, kde vyhráli rozhodující duel o páté místo nad Nory.

Na medaili mají Češi šanci spíš teoretickou, ostatně ani před čtyřmi lety v Pchjongčchangu žádnou nezískali. Určitě by se ale mohli hned několikrát probít do první desítky. Na cenný kov čeká Česko už dvanáct let. Naposledy byla ve Vancouveru 2010 sjezdařka Anna Kulíšková bronzová.

Reklama

Doporučované