Hlavní obsah

Dva ukrajinští fotbalisté padli. „Ukažte koule,“ vyzval Jarmolenko Rusy

Foto: Profimedia.cz

Ofenzivní záložník West Hamu United Andrij Jarmolenko má v anglické metropoli silnou podporu.

Reklama

Ani ukrajinští fotbalisté nezůstávají pozadu a v těžkých časech jdou příkladem. Jak se brání legenda Šachtaru Doněck a co si myslí o mlčení ruských fotbalistů ukrajinští legionáři z anglické Premier League?

Článek

Po necelém týdnu od napadení Ukrajiny ruskými vojáky ohlásila FIFPro, celosvětová organizace zastupující profesionální fotbalisty, smrt dvou ukrajinských hráčů. V bojích zahynul 21letý Vitalij Sapylo (Karpaty Lvov) a 25letý Dmytro Martynenko (FC Hostomel).

Legenda v domobraně

Veškeré sportovní dění na území Ukrajiny je pochopitelně na nějaký čas upozaděno. I místní profesionální fotbalisté, kteří spolu ještě před týdnem dennodenně trénovali, vmžiku ztratili prakticky veškeré životní jistoty.

„Ukrajinští fotbalisté jsou nyní mezi sebou v nepřetržitém kontaktu. Píšeme si tak 50krát denně v rámci nejrůznějších skupin a chatů. Neustále si voláme a vzájemně se podporujeme. Jsme tu jeden pro druhého. Absolutně neřešíme, že jsme rázem přišli o domy, auta nebo další životní jistoty. O tom se ani bavit nehodláme. Naší prioritou je zachovat pokud možno klid a rozvahu a hlavně zůstat naživu. K tomu je zapotřebí se postarat o to, abychom maximálně podpořili vojenské síly, sehnali vodu a potraviny pro nejbližší a pomáhali potřebným,“ citoval server The Athletic Tarase Stěpaněnka, ukrajinského profesionálního fotbalistu.

Co se týče fotbalové kariéry, 32letý Stěpaněnko není žádným břídilem. Středopolař Šachtaru Doněck nasbíral během své bohaté kariéry přes 60 reprezentačních startů. V životopise mu nechybí ani účast na loňském Euru, kde Ukrajinci dokráčeli do čtvrtfinále. V rámci základní skupiny Ligy mistrů se ještě na podzim Stěpaněnko představil v duelech s Realem Madrid nebo Interem Milán.

Mnozí by zkušeného záložníka neváhali označit za klubovou legendu. Dnes je ale jeho dosavadní sportovní kariéra zcela irelevantní. V klíčovém zápase s ruskou armádou jde o holý život.

Protože rodina Stěpaněnkových sídlila jen několik kilometrů od Kyjeva, noční ruská invaze ji přiměla neprodleně jednat. Hned ráno si Stěpaněnko sbalil to nejdůležitější a společně s rodinou vyrazil jihozápadně od ukrajinské metropole do relativně bezpečnějšího území. Svůj přechodný úkryt nyní Stěpaněnkovi sdílí s nejbližšími rodinnými přáteli.

„Na počátku invaze jsem měl jenom baseballku. Když jsem spatřil někoho podezřelého, psal jsem WhatsAppem sousedovi, který byl připraven použít zbraň. Je to opravdu jen těžko uvěřitelné, že k něčemu takovému může dojít v roce 2022. Je důležité si uvědomit, že tohle všechno není jen problém Ukrajinců, jedná se o problém celosvětový. Potřebujeme nutně pomoc a ochranu od dalších evropských zemí,“ řekl Stěpaněnko.

Sedíte jako s**čky

Ti nejtalentovanější Ukrajinci, kterým se fotbalově poštěstilo a dnes nastupují za západoevropské celky, se neváhali všemožně angažovat. Každý zvolil vlastní cestu, nicméně nechybí ani jedna vysoce koordinovaná akce. V té figurují ty největší hvězdy jako Olexandr Zinčenko (Manchester City), Andrij Jarmolenko (West Ham) nebo Ruslan Malinovskyj (Atalanta Bergamo). Ti se společně s dalšími kolegy pokusili v rámci kratšího, ale o to údernějšího videa apelovat na Vladimira Putina, aby se vzdal a válku neprodleně ukončil.

Zinčenko po vlastní ose požaduje po ukrajinském ministerstvu sportu, aby dodrželo slovo a nadobro dali od všech ruských sponzorů a televizních stanic ruce pryč. To Vitalij Mykolenko, jenž působí v Evertonu pouhých několik týdnů, neváhal ruským fotbalistům na sociálních sítích nadávat do „ku*ev“. Do modré části Liverpoolu se stěhoval teprve letos v lednu z Dynama Kyjev, a tak nesl o to hůře, že nemůže být své širší rodině v krizových chvílích nablízku.

Spoluhráč tria českých Kladivářů Andrij Jarmolenko, který dostal od kouče Moyese osobní volno, stihl podle serveru Daily Mail darovat už 75 tisíc liber na ukrajinskou obranu. Směrem k ruským fotbalistům si podobně jako Mykolenko nebral servítky.

„Mám takovou otázku na všechny ruské fotbalisty. Chlapi, proč sedíte jako s**čky a mlčíte? V mé zemi se vraždí nevinní lidé. Vraždí se manželky, matky a naše děti. Uvědomte si, co by se asi stalo, kdybyste se všichni spojili a odsoudili to, co u nás váš prezident rozpoutal. Znám spoustu z vás a vím, že s tou agresí nesouhlasíte. Chlapi, máte velký vliv na své krajany. Někteří z vás rádi ukazují koule na kameru (narážka na Dzjubovo skandální video), ale teď je ten správný čas, abyste je ukázali v realitě,“ vzkázal ruským kolegům prostřednictvím videa Jarmolenko.

Mezinárodní fotbalová asociace FIFA, jakož i její evropská konfederace UEFA suspendovaly, tedy dočasně vyřadily, ruské týmy ze svých soutěží. Tohle opatření platí až do odvolání, jehož podmínky nebyly nijak specifikovány.

I přesto ale ruští fotbalisté dodnes drží bobříka mlčení. Zřejmě ze strachu. Jako jediný z nich se k celé situaci pořádně vyjádřil Fjodor Smolov, 32letý kanonýr Dynama Moskva. Ten prostřednictvím svého instagramového účtu vyslovil nesouhlas s válkou.

Reklama

Doporučované