Hlavní obsah

Brazilští fotbalisté uvázli v hotelu v Kyjevě. Nevědí, jak opustit válečnou zónu

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Prázdná Gazprom Arena v Petrohradu, kde se mělo konat finále Ligy mistrů. Přesunulo se do Paříže.

Reklama

aktualizováno •

Sportovní svět v naprostém šoku sleduje situaci na Ukrajině. Z hodiny na hodinu přicházejí zprávy, že se ruší první sportovní soutěže. Svazy, kluby a sami sportovci vystupují na podporu těžce zkoušené země.

Článek

Skupina asi dvaceti brazilských fotbalistů, včetně jejich rodin, uvázla v jednom z kyjevských hotelů a snaží se opustit zemi, která je pod palbou ruských okupačních vojsk. Na Ukrajině byly pochopitelně zastaveny všechny fotbalové soutěže a zahraniční hráči mají teď stejný cíl jako zmíněná dvacítka Brazilců: co nejrychleji se dostat pryč.

Svět sportu se marně snaží dostat ze šoku, který způsobil vpád Putinových vojáků na Ukrajinu. Nejsledovanější je v této chvíli situace přímo Ukrajině, ale bitva – diplomatická – se odehrává i v jiných částech světa.

Finále fotbalové Ligy mistrů, které se mělo hrát v březnu v Petrohradu, už bylo přeloženo do Paříže. Soutěže Světového poháru skikrosařů v ruském středisku Sunny Valley bojkotují někteří závodníci ze zemí, které nesouhlasí s invazí a všechny další závody v Rusku byly zrušeny. Závod Formule 1 v září v Soči byl odvolán. A do toho se blíží paralympijské hry v Pekingu, které mají začít 4. března.

V Sunny Valley nenastoupili zahraniční závodníci včetně českých reprezentantů Nikol Kučerové a Daniela Pauluse na protest proti vpádu Ruska na Ukrajinu do kvalifikací na víkendové závody Světového poháru ve skikrosu. Zatímco se jedná o jejich rychlém odletu z Ruska, mezinárodní organizace FIS všechny závody v Rusku do konce sezony 2022 zrušila.

Fotbal na Ukrajině

Ukrajinský fotbal se zastavil na všech úrovních. Domácí fotbalová liga měla být po zimní přestávce obnovena tento víkend. Ukrajinský fotbalový svaz uvedl, že bude apelovat na to, aby se jakékoli ruské národní nebo klubové týmy neúčastnily „jakýchkoli mezinárodních soutěží pod záštitou FIFA a UEFA“.

Skupina brazilských fotbalistů, včetně Moraese ze Šachtaru Doněck, uvedla, že zatím nenašli způsob, jak odletět z Ukrajiny domů. „Situace je zoufalá,“ řekl čtyřiatřicetiletý Moraes. Ve videu, které skupina zveřejnila na sociálních sítích, Moraes dodal: „Hranice jsou uzavřeny, také banky, není palivo, bude nedostatek jídla, nejsou peníze. Shromáždili jsme se a čekáme na plán, jak opustit Ukrajinu.“

Brazilský velvyslanec na Ukrajině Norton Rapesta slíbil evakuaci všech Brazilců, neupřesnil však, jak si ji v kritické situaci představuje.

Finále Ligy mistrů v březnu v Petrohradu nebude. Mělo se hrát v Gazprom Areně 28. května. FIFA však dnes na mimořádné schůzce utkání s okamžitou platností přesunula do Paříže. „FIFA odsuzuje použití síly ze strany Ruska na Ukrajině a jakýkoli druh násilí k vyřešení konfliktů. Násilí není nikdy řešením a FIFA vyzývá všechny strany, aby obnovily mír prostřednictvím konstruktivního dialogu,“ prohlásil prezident FIFA Gianni Infantino.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Zrušena byla Velká cena Ruska formule 1, která se měla jet v Soči 25. září. V prohlášení vedení F1 uvedlo, že na schůzce zainteresovaných stran bylo dohodnuto, že za současných okolností není možné uspořádat Velkou cenu Ruska. F1 prý sleduje pokračující situaci na Ukrajině se smutkem a šokem a s nadějí na rychlé a mírové řešení. Už před tímto rozhodnutím čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel prohlásil, že závod by měl být zrušen, a úřadující šampion Max Verstappen ho doplnil: „Když je země ve válce, není správné tam závodit.“

Mezitím se Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) připojil k Mezinárodnímu olympijskému výboru (MOV) a odsoudil porušení olympijského příměří ze strany Ruska. „MOV je hluboce znepokojen bezpečností olympijské komunity na Ukrajině. Zřídil pracovní skupinu, která bude situaci bedlivě sledovat a koordinovat humanitární pomoc členům olympijské komunity na Ukrajině tam, kde je to možné.“ Ruská delegace je na paralympijské hry připravena zamířit. IPC uvedl, že je „v dialogu“ s ukrajinským a ruským paralympijským výborem.

Také Mezinárodní lyžařská federace (FIS) tvrdě reagovala na incident v ruském středisku Sunny Valley, kde zahraniční závodníci odmítli nastoupit do soutěže. Po konzultaci rozhodla, že v zájmu bezpečnosti všech účastníků a zachování integrity mistrovství světa se všechny zbývající závody FIS naplánované do konce roku 2022 v Rusku ruší. Sezona 2022 bude buď zrušena, nebo přesunuta na jiné místo. V Rusku se měly konat následující závody: Světový pohár FIS ve skikrosu (25.–27. února) v Sunny Valley, Světový pohár FIS v akrobacii v Jaroslavli, mistrovství světa v akrobacii v Moskvě, Světový pohár ve skocích na lyžích žen v Nižním Tagilu, Světový pohár žen ve skocích na lyžích v Čajkovském a Světový pohár FIS v běhu na lyžích v Ťumeni.

V Německu druholigové Schalke oznámilo, že logo hlavního sponzora, ruského státního plynárenského gigantu Gazprom, bude odstraněno z dresů klubu. Mezinárodní basketbalová federace (FIBA) zrušila páteční zápas Velké Británie v Bělorusku v kvalifikaci mistrovství světa.

Ševčenko: Válka není řešení

Bývalý útočník Chelsea a AC Milán Andrij Ševčenko, rekordní ukrajinský střelec všech dob a manažer národního týmu, vyzval Rusko, aby přestalo s agresí a porušováním mezinárodního práva. „Mí lidé a moje rodina jsou napadeni. Chceme jen mír. Válka není řešení,“ apeloval na Instagramu.

Vladimir Kličko, bývalý ukrajinský mistr světa v těžké váze, označil ruskou invazi za „nehorázné porušení mezinárodního práva“. „Pokud Putin bude pokračovat ve svém plánu na změnu režimu v Kyjevě, pak demokracie po celém světě musí začít přemýšlet o změně režimu v Moskvě. Než bude příliš pozdě.“

Bývalý útočník Ukrajiny a Šachtaru Doněck Jevgenij Levčenko řekl BBC World Service, že „je smutný, že moje země je zničena“, a vyzval fotbalové úřady, aby podnikly „dramatické“ kroky proti Rusku.

Lluís Cortés, hlavní trenér ženského fotbalového týmu Ukrajiny, řekl Radio 5 Live, že se pokoušel opustit zemi. „Je to opravdu složitá situace. Necítíme strach, ale nevíte, co se stane.“

Jeden z nejznámějších ukrajinských fotbalistů Ruslan Malinovskij odhalil tričko s nápisem „No war in Ukraine“ poté, co ve čtvrtek v Evropské lize skóroval za italskou Atalantu v zápase proti řeckému Olympiakosu.

Jeho reprezentační spoluhráč Roman Jaremčuk ve středu oslavil svůj gól za portugalskou Benfiku proti Ajaxu v Lize mistrů odhalením trička s emblémem ukrajinského státního znaku.

Ruský tenista Andrej Rubljov poté, co se dostal do semifinále dubajského tenisového šampionátu, vyjádřil podporu míru. „Není to o mém zápase. To, co se děje, je mnohem děsivější. Uvědomujete si, jak důležité je mít ve světě mír a respektovat jeden druhého.“

Alexander Simoněnko, ukrajinský reprezentant a trenér kolečkového bruslení, se probudil ve čtvrtek v 5 hodin ráno výbuchem rakety, která dopadla 500 metrů od jeho domu v Kyjevě. „Ahoj, Martine, díky za starost, jsme zatím OK, doufám, že je porazíme, tohle je naše země, náš domov,“ napsal šéfovi českého kolečkového bruslení Martinu Máčelovi.

Reklama

Doporučované