Hlavní obsah

Dojde na Abramoviče? Je spojen s Kremlem i korupcí, říká britský poslanec

Foto: Profimedia.cz

Roman Abramovič, ruský miliardář a vlastník Chelsea FC.

Reklama

Labouristický poslanec navrhl, aby britské úřady zabavily majetek majiteli londýnské Chelsea Romanu Abramovičovi. Odkázal se přitom na tajný dokument ministerstva vnitra z roku 2019.

Článek

Majitel posledního vítěze fotbalové Ligy mistrů Roman Abramovič byl v roce 2019 označen britským ministerstvem vnitra za osobu s vazbami na ruský stát a „korupční aktivity a praktiky“. Britským poslancům to podle deníku The Guardian oznámil jejich labouristický kolega Chris Bryant, který vyzval vládu, aby ruskému miliardáři zabavila majetek a zakázala vlastnit fotbalový klub.

Bryant se ptal, proč vláda proti Abramovičovi nic nepodnikla, i když měla oficiální stanoviska resortu: „Příkladem toho je Abramovičovo přiznání před soudem, že platil za politický vliv. Vláda se proto zaměřuje na zajištění toho, aby jednotlivci spojení s nezákonným financováním a nekalými aktivitami nebyli schopni usadit se ve Spojeném království, a použije příslušné nástroje, které má k dispozici, včetně imigračních pravomocí, aby tomu zabránila.“

Příslušná citace sice pochází z výše zmíněného tři roky starého dokumentu, od té doby se ale nestalo nic. Ruský oligarcha i nadále vlastní Chelsea FC i další majetky včetně sídla v hodnotě 150 milionů liber.

Londýnský fotbalový klub koupil Abramovič už v roce 2003 poté, co zbohatl na privatizovaných ruských ropných aktivech. V roce 2018 stáhl svoji žádost o britský pas nabízený na základě masivní investice v zemi, protože se tehdy zhoršily vztahy mezi zeměmi. Jezdit do Británie ale mohl i nadále, protože používal izraelský pas.

Když v úterý britský premiér Boris Johnson představoval v Dolní sněmovně protiruské sankce, řekl, že Abramovič už jim čelí kvůli svým vazbám na ruský režim. Úřad premiéra ale později uvedl, že se Johnson spletl.

Sám Abramovič vehementně odmítá, že by měl blízko k Putinovi. Tvrdí, že neudělal nic, co by vládu opravňovalo ho sankcionovat. Poslance Bryanta nicméně za jeho slova a citování tajné zprávy žalovat nemůže, protože prohlášení v Dolní sněmovně jsou chráněna parlamentními výsadami.

Kromě podezření z praní špinavých peněz a korupce je také Abramovičovi vyčítáno financování ilegálních židovských osad na okupovaných palestinských územích. Ty jsou podle mezinárodního společenství překážkou mírového řešení na Blízkém východě.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované