Hlavní obsah

I FIFA řekla agresoru Putinovi: Dost! A vyřadila ruské týmy ze soutěží

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Ruský prezident Vladimir Putin se při MS 2018 v Rusku fotil s trofejí pro šampiony. Boj o Katar jeho vinou FIFA Rusům škrtla.

Reklama

Článek

Nosiči vody přibližují, jak na ruskou invazi na Ukrajinu zareagoval český a světový fotbal. FIFA se nakonec probudila a vyřadila Rusy z probíhající kvalifikace o MS. Jaká budoucnost asi potká Abramovičovu Chelsea s Petrem Čechem?

Ústředním tématem Nosičů vody, fotbalového podcastu Seznam Zpráv, se zákonitě staly důsledky ruské válečné agrese na Ukrajině.

„Ačkoliv jde o velmi tragické okolnosti, ta vlna solidarity, která se v souvislosti s ruskou invazí spustila napříč fotbalovým světem, je v mých očích naprosto unikátní. Chápu, že ani vrcholový sport nemá takové páky jako například politici, přesto se ukazuje, že konkrétně fotbalové prostředí není zdaleka bezmocné a může významně přispět pro dobro civilizované společnosti,“ uvědomuje si Karel Tvaroh, hráč sparťanské rezervy.

Nosiči se jednohlasně shodují, že při některých emotivních předzápasových ceremoniálech, jež odrážely reakce společnosti na válečnou vřavu, jim běhal mráz po zádech.

„To, co jsem viděl, slyšel a cítil na stadionu v Edenu, když jsem se chystal komentovat čtvrteční zápas mezi Slavií a Fenerbahce, to se mnou velmi silně zacloumalo. Když jsem doposlechl Krylova Bratříčka a spatřil Tarase Kačarabu, který vedl červenobílé s kapitánskou páskou na paži, pomyslel jsem si, že tohle snad ani nedokážu pod návalem emocí odkomentovat. Sportovci a kluby v Česku celou situaci vzali za ten správný konec. Bohužel na rozdíl od některých vrcholných funkcionářů,“ říká Jaromír Bosák, moderátor podcastu Nosiči vody.

Bez komentáře: Eden zpívá Kryla.Video: Marcel Faikis, Seznam Zprávy

Nosiči vody se zamysleli i nad tím, proč se vedení Fotbalové asociace ČR přidalo ke švédské a polské iniciativě odmítající zápasy s Rusy v baráži o MS se zpožděním.

O baráži rozhodne FIFA

Protagonisté podcastu debatovali o tom, jak se může vyvinout baráž o postup na MS. V době natáčení epizody ale ještě nevěděli, že FIFA pozmění své nedělní stanovisko. Podle něj jen Rusové nesměli hrát zápasy na domácí půdě a pod svojí vlajkou. To ještě umožňovalo celou řadu variant.

V pondělí večer se ale FIFA a UEFA přihlásily s novou zprávou. Až do odvolání byly ruské reprezentační i klubové týmy suspendovány, tedy vyřazeny z mezinárodních soutěží.

Vedení FAČR tyto kroky přivítalo. A nyní čeká na vyřešení rébusu, co bude s baráží dál. „Zda zůstane v původním formátu, či zda v tomto směru dojde k nějaké změně,“ píše se ve stanovisku fotbalové asociace.

Původně platilo, že koncem března měli hrát Češi ve Švédsku a Poláci v Rusku, načež se vítězové těchto utkání měli střetnout v duelu o postup na MS do Kataru.

Vzhledem k tomu, že Rusko bylo nyní ze soutěží FIFA dočasně vyloučeno, je vysoká pravděpodobnost, že už do baráže o MS nezasáhne. Luděk Mádl v podcastu připomněl příběh z roku 1973, kdy v trochu jiných historických souvislostech nenastoupil tým SSSR do barážové odvety a na MS pak startovalo Chile, které postupovalo bez boje.

Zůstane Čech v Chelsea?

Trio Nosičů se vydalo i za kanál La Manche, konkrétně do tmavě modré části Londýna. Dlouholetý majitel Chelsea Roman Abramovič totiž patří do skupiny ruských oligarchů propojených s režimem Vladimíra Putina natolik, že by je měly zasáhnout sankce západního světa vyvolané agresí na Ukrajině.

Sám Abramovič už na tuto hrozbu reagoval, když klub Chelsea svěřil do péče klubové nadace.

„Mimochodem právě Abramovič kdysi uváděl Putina do světa vrcholné politiky. To předání moci v Chelsea vnímám podobně jako svěřenské fondy Andreje Babiše. Roman Abramovič se sice papírově vzdal Chelsea jako svého majetku, ale otázkou je, jak to bude s jeho vlivem doopravdy,“ přemítá Jaromír Bosák.

S možným ústupem Abramoviče z jeviště anglické Premier League vyvstává mnoho klíčových otázek. V souvislosti s novou hierarchií v rámci vedení Blues Nosiči přemítají o budoucí pozici Petra Čecha, jemuž aktuálně náleží jedna z nejdůležitějších rolí v managementu. Bude mít podle Nosičů vůli v Chelsea setrvat?

V zahraniční části podcastu Nosiči chválí Tomáše Součka, který jediným gólem rozhodl o cenném vítězství West Hamu nad Wolves. V sázkařském okénku už trio nedočkavě vyhlíží derby pražských „S“. Chcete se dozvědět více o vypovězení smlouvy UEFA s Gazpromem, tedy s jedním z nejdůležitějších sponzorů Ligy mistrů? A proč Dortmund podpoří svého odvěkého rivala ze Schalke? Celou aktuální epizodu nového fotbalového podcastu si poslechněte v přehrávači v úvodu článku nebo na Podcasty.cz.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované