Hlavní obsah
Online

Jednání nikam nevedou. Ukrajina nabízí schůzku Zelenského s Putinem

Video: Evakuace civilistů z města Irpiň v Kyjevské oblasti.Video: AP

 
aktualizováno •

Rusko útočí na Ukrajinu, pondělní situaci jsme sledovali v on-line reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace 7. března

  • Kvůli pokračujícímu ruskému ostřelování selhal i pondělní pokus evakuovat civilisty z obléhaného Mariupolu i dalších měst, napsalo ukrajinské ministerstvo zahraničí.
  • V neděli o přerušení evakuace informoval i Červený kříž. Podle něj byl koridor podminovaný.
  • Rusové na Ukrajině podle USA záměrně útočí na civilisty. Starosta města Irpiň ležícího 25 km od Kyjeva uvedl, že během evakuace Rusové zabili 8 lidí.
  • Podle OSN zahynulo na Ukrajině od začátku ruské invaze nejméně 364 civilistů.
  • V Bělorusku začala další jednání mezi Ukrajinou a Ruskem, tento týden by měli jednat i přímo ministři zahraničí Dmytro Kuleba a Sergej Lavrov.
  • Kreml uvedl, že válku zastaví, pokud Kyjev uzná anexi Krymu, nezávislost donbaských republik a vzdá se členství v "jakýchkoli blocích".

Situaci jsme sledovali i v neděli:

  • Spojené státy vyšlou do Evropy další vojáky

    Americký ministr obrany Lloyd Austin nařídil vyslat celkem 500 vojáků na další podporu spojenců země v NATO. V současné době mají USA v Evropě přibližně 100 000 vojáků, informoval list Kyiv Independent.

    Server CNN uvedl, že podle Pentagonu budou američtí vojáci rozmístěni v Polsku, Rumunsku, Německu a Řecku.

  • Zelenskyj odvolává ukrajinské mírotvůrce, zapotřebí jsou doma

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolává všechny ukrajinské vojáky z veškerých mírových misí ve světě kvůli obraně Ukrajiny před ruskou agresí. Oznámil to dnes na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na zástupce šéfa prezidentské kanceláře, který o Zelenského výnosu informoval.

    Upozornil, že do misí byli vysíláni především vynikající vojenští profesionálové, kteří jsou nyní potřební především pro posílení ukrajinské armády.

  • Macron: V příštích dnech či týdnech diplomatické řešení války na Ukrajině nebude

    Francouzský prezident Emmanuel Macron nevěří, že se v příštích dnech či týdnech podaří najít diplomatické řešení konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. V dohledné době bude zřejmě válka pokračovat, řekl v pondělí Macron na svém prvním mítinku před prezidentskými volbami.

    „Nemyslím si, že v příštích dnech a týdnech se dojedná řešení, i když v to doufám. Domnívám se, že z krátkodobého hlediska zřejmě bude pokračovat válka,“ uvedl Macron. Na vině je podle něj ruský prezident Vladimir Putin, který odmítá klid zbraní, informovala francouzská média.

  • Ukrajinský ministr zahraničí se ve čtvrtek setká s ruským protějškem

    Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba potvrdil, že se ve čtvrtek 10. března plánuje setkat s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem, uvedl server CNN.

    Kuleba v pondělí v ukrajinské televizi řekl, že pokud je na seriózní věcný rozhovor připraven Lavrov, pak je připraven i on.

  • Rakousko nebude nic měnit na své neutralitě, uvedl kancléř Nehammer

    Rakouský kancléř Karl Nehammer se dnes vyslovil proti tomu, aby země měnila cokoliv na svém vojensky neutrálním postavení. Veřejnou debatu na toto téma rozvířila ruská invaze na Ukrajinu.

    „Rakousko bylo neutrální, Rakousko je neutrální a Rakousko také neutrální zůstane,“ citovala dnes agentura APA vyjádření kancléře v katarském Dauhá. „Rakouská neutralita prokázala a prokazuje dobrou službu,“ řekl Nehammer s tím, že současná debata o ukončení neutrality není to, co Rakousko v době „nejhorší krize od druhé světové války“ potřebuje. „Za mě je tato debata ukončena,“ dodal Nehammer.

  • BBC: V odstavené černobylské elektrárně je uvězněno přes 100 zaměstnanců

    V odstavené ukrajinské jaderné elektrárně Černobyl je už přes 12 dní uvězněno více než 100 zaměstnanců. Odejít nemohou od prvního dne ruské invaze na Ukrajinu, kdy nad zařízením převzaly kontrolu ruské jednotky, píše zpravodajský server BBC. Na místě zůstává i dalších 200 ukrajinských gardistů, kteří v době útoku zajišťovali bezpečnost objektu.

    Pracovníci jaderné elektrárny se nadále věnují svým povinnostem a atmosféra je klidná. Mají však omezené zásoby jídla a léků a podle BBC narůstají obavy, že způsobený stres bude mít dopady na jejich schopnost bezpečně vykonávat potřebné úkony.

  • Prezident Zelenskyj zveřejnil další video

    Ukrajiský prezident Volodymyr Zelenskyj zveřejnil na svých sociálních sítích další video, které má potvrdit, že je stále v hlavním městě. „Zůstávám v Kyjevě. Neskrývám se. A nikoho se nebojím,“ říká na záběrech Zelenskyj.

  • V Oděse jsou slyšet výbuchy

    Letecký poplach ale zatím ve městě na jihu Ukrajiny nebyl aktivovaný, uvádějí ukrajinská média.

  • DPA: Rusko pohrozilo pozastavením plynovodu Nord Stream 1

    Rusko otevřeně pohrozilo možností pozastavit dodávky plynu plynovodem Nord Stream 1. Možnost zmínil místopředseda ruské vlády Alexander Novak ve vysílání státní televize, uvádí německá agentura DPA.

  • Moskva znovu slibuje klid zbraní a humanitární koridory

    Rusko plánuje zavést humanitární koridory z několika ukrajinských měst od úterního dopoledne, odkdy má platit klid zbraní, uvedla dnes ruská média s odvoláním na ruské ministerstvo obrany.

    „Ruská strana vyhlašuje klid zbraní a je připravena zajistit humanitární koridory na Ukrajině od 8. března od 10:00 moskevského času (08:00 SEČ),“ napsala agentura TASS. Dodala, že Rusko je připraveno otevřít humanitární koridory z Kyjeva a dále z měst Černihiv, Sumy, Charkov a Mariupol.

    Tato města byla v poslední době terčem ruského bombardování a ostřelování. Předchozí přísliby humanitárních koridorů, kterými by mohlo odejít civilní obyvatelstvo do bezpečí, se nesplnily.

  • Ukrajina chce podle Kuleby přímé rozhovory Zelenského s Putinem

    Ukrajina chce přímé rozhovory prezidentů Volodymyra Zelenského a Vladimira Putina, protože Kyjev ví, že tím, kdo v Moskvě vydává rozkazy, je Putin. Podle agentury Reuters to dnes večer řekl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

    „Náš prezident se ničeho nebojí, včetně přímého setkání s Putinem,“ dodal Kuleba. „Pokud se Putin také nebojí, ať přijde na schůzku, ať si sednou a promluví si,“ citoval Reuters ministra.

  • Evropská komise posoudí možnost vstupu Ukrajiny, Moldavska a Gruzie do EU

    Evropská komise (EK) posoudí možnost vstupu Ukrajiny, Moldavska a Gruzie do Evropské unie. Podle francouzského předsednictví se na tom dnes shodli zástupci unijní sedmadvacítky. Ukrajina, Moldavsko a Gruzie minulý týden předložily Radě EU oficiální žádosti o členství v EU. Předání těchto žádostí komisi představuje první krok na cestě k oficiálním přístupovým rozhovorům.

    Vypracování těchto posudků v komisi podle unijního zdroje agentury DPA obvykle trvá rok až rok a půl. Po kladném stanovisku EK však proces přistoupení do EU zpravidla trvá roky.

  • Lotyšsko zablokovalo dalších 18 ruskojazyčných televizních kanálů

    Lotyšsko dnes zablokovalo vysílání dalších 18 ruskojazyčných televizních kanálů. Lotyšská Národní rada pro elektronická masmédia (NEPLP) krok zdůvodnila tím, že stanice patří společnostem, na něž se vztahují americké sankce. Opatření vstoupí v platnost po zveřejnění v úředním věstníku, uvedla agentura DPA.

    Lotyšsko bezprostředně po útoku ruských vojsk na Ukrajinu zablokovalo několik ruskojazyčných televizních stanic. NEPLP tak podle svého vyjádření učinila s cílem zabránit ohrožení národní bezpečnosti této pobaltské země, která je členským státem Evropské unie i Severoatlantické aliance.

  • Video: Kameraman natočil výbuch rakety uprostřed města

    Ruské jednotky opakovaně ostřelují předměstí Kyjeva, včetně města Irpiň, které je už tři dny odříznuté od elektřiny, vody a topení, podotkla AP.

  • Bílý dům: Biden a evropští lídři chtějí pro Rusko dál zvyšovat cenu invaze

    Lídři Spojených států, Německa, Francie a Británie jsou odhodláni dál stupňovat opatření namířená proti Moskvě za pokračování ruské invaze na Ukrajině. Po videokonferenci amerického prezidenta Joea Bidena s německým kancléřem Olafem Scholzem, britským premiérem Borisem Johnsonem a hlavou francouzského státu Emmanuelem Macronem to dnes uvedl Bílý dům.

    Podle prohlášení Berlína se také čtveřice shodla, že ochrana civilistů na Ukrajině musí být prvořadým úkolem a že trvá na požadavku stažení ruských vojáků.

    Tématem on-line schůzky, která podle Bílého domu trvala asi 80 minut, bylo kromě postupu proti Moskvě a samotné situace na Ukrajině také pokračování obranné i humanitární pomoci Ukrajincům.

  • Ukrajinská armáda tvrdí, že v blízkosti Kyjeva sestřelila dva ruské letouny

    Podle náčelníka generálního štábu ukrajinské armády mělo ke sestřelení dvou ruských vojenských letounů dojít přibližně ve 20:30 a ve 21:10 místního času, uvedla ukrajinská armáda na sociálních sítích.

  • Pro fotbalisty bude jednodušší vypovědět smlouvu v ruských klubech

    Mezinárodní federace fotbalových asociací (FIFA) podle zahraničních agentur povolila hráčům jednostranně vypovědět smlouvu s ruskými kluby. Fotbalisté tak podle FIFA budou moci učinit do 30. června 2022.

  • V Žitomíru a Čerňachivu po ruském ostřelování hoří zásobníky ropy

    Informuje o tom deník Ukrajinská pravda a agentura Unian. Podle ukrajinských úřadů nedošlo k žádným zraněním a hlášeny nejsou ani oběti na životech.

  • Generální štáb ukrajinské armády hlásí zničení třiceti ruských vrtulníků

    Ukrajinským jednotkám námořní pěchoty se podle generálního štábu během noční operace podařilo zničit 30 z 49 rozmístěných ruských vrtulníků na chersonském letišti.

Hlavní zprávy