Hlavní obsah

Británie volá po „Marshallově plánu pro Ukrajinu“

Foto: Úřad vlády ČR

Lídři zemí Visegrádské skupiny s britským premiérem Borisem Johnsonem.

Reklama

Boris Johnson oznámil na jednání s premiéry zemí Visegrádské skupiny, že je třeba sestavit „Marshallův plán pro Ukrajinu“, který pomůže zemi znovu vybudovat poté, co ji napadlo Rusko.

Článek

Jeden z účastníků úterního summitu mezi Británií a čtyřmi zeměmi Visegrádské skupiny – Českou republikou, Maďarskem, Polskem a Slovenskem – potvrdil listu Financial Times, že mezi lídry společně zaznělo „můžeme znovu vybudovat Ukrajinu“, ačkoli přesné podrobnosti o tom, jak by takové úsilí o rekonstrukci mohlo být financováno, jsou stále velmi nejasné.

Člen týmu Borise Johnsona uvedl, že část peněz by mohla pocházet ze zabavení a prodeje londýnského majetku sankcionovaných oligarchů spojených s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Setkání s vůdci V4 také označil za konstruktivní a zmínil, že středoevropské země chválily dosavadní roli Británie v oblastech jako je vyzbrojování Ukrajiny a zákaz ruské ropy.

„Hodně se mluvilo o tom, že Británie je teď mimo EU a zde je příklad toho, kam by se mohla posunout dál, než kdyby byla stále členem,“ řekl jeden z členů týmu premiéra Johnsona.

Premiéři V4 a Velké Británie se také shodli na nutnosti snížit energetickou závislost na Rusku a na společném postupu proti ruské agresi na Ukrajině. Jednali i o solidaritě s uprchlíky z Ukrajiny. Český premiér Petr Fiala novinářům odpoledne řekl, že se pohledy shodují i na potřebě uvažovat o dalších sankcích vůči Rusku.

Novinářům Fiala sdělil, že z V4 minimálně Česko, Polsko a Slovensko požadují co nejtvrdší kroky vůči Rusku. Maďarsko je sice zdrženlivé k posílání zbraní či vojenské techniky na Ukrajinu, podle českého premiéra ale dnes lídři států hledali spíše domluvu na společných pozicích.

„Jednoznačně z toho vyplývá podpora Ukrajiny a Ukrajinců v jejich statečném boji,“ řekl. Fiala ocenil „velmi jasný, tvrdý a srozumitelný postoj Británie na straně Ukrajinců a proti ruské agresi“.

Reklama

Doporučované