Hlavní obsah

Plzeň za 38 milionů upraví pro rekreaci i pořádání akcí park u Mže

Foto: Getty Images

Plzeň.

Reklama

Na prostor pro rekreaci, setkávání, sport i pro pořádání veřejných akcí upraví Plzeň park u řeky Mže za obchodním centrem Plaza.

Článek

Během roku se tam konají větší městské akce jako například prázdninová Sportmania nebo část květnových Slavností svobody. Park město upraví podle požadavku prvního městského obvodu. První fáze revitalizace skončí v srpnu příštího roku. Náklady na proměnu jsou téměř 38 milionů korun. Přípravné práce už začaly, areál se uzavřel pro pěší i cyklisty, řekl dnes ČTK primátor Martin Baxa (ODS).

Areál u řeky Mže, vzdálený od centrálního náměstí vzdušnou čarou asi 700 metrů, vznikl v 70. letech minulého století a od té doby neprodělal velké změny. „Vybudují se zde tři nová hřiště, in-line dráha, zázemí pro volnočasové aktivity, grilovací a pikniková sezení nebo herní prvky pro děti. Nejvýraznějším prvkem se v centrální části stane multifunkční zpevněná plocha, nasvícená osvětlovací sestavou vytvořenou na míru. Tato plocha poslouží různorodým akcím, které se v parku budou konat,“ popsal Baxa.

Když přišel obvod s návrhem udělat v parku in-line dráhu, byl to podnět k zamyšlení nad celkovou koncepcí parku a jeho úpravami. „Park se nachází v centru Plzně, chceme z něj vytvořit příjemné místo pro setkávání obyvatel, nová multifunkční plocha v centrální části umožní uspořádat zde koncerty, divadla a další akce pro veřejnost,“ řekl technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).

Úpravy území jsou rozděleny do dvou etap. Nejdříve přijde na řadu obnova zeleně. Vzniknou nové zelené plochy s trvalkami a stromy. Vysazemo bude 88 vzrostlých stromů. Z okrajových částí pracovníci odstraní invazivní byliny a náletové dřeviny. Změní se také síť cest. „Cesty umožňující průchod a průjezd cyklistům areálem od OC Plzeň Plaza, od Lochotínské lávky a z Lochotínské ulice zůstanou zachovány. Přibude ale ještě zamýšlený asfaltobetonový, čtyři metry široký a 639 metrů dlouhý, in-line vnitřní okruh a kolem něj 757 metrů dlouhý vnější okruh. Ten bude určen hlavně pěším. Bude mít mlatový povrch a na třech místech dovede pěší ke schodištím, která povedou až k řece,“ řekla Jana Pechová z městské organizace Správa veřejného statku města Plzně.

V závěru první etapy správci městského majetku do parku osadí lavičky, odpadkové koše a herní prvky. Mají být estetické a zároveň odolné vůči vandalům. Park zůstane jako rovinná travnatá rekreační plocha se solitérními i skupinově rostoucími stromy. Zachované zůstanou některé zpevněné plochy určené pro sport a pořádání různých akcí. Malý amfiteátr bude po obnově sloužit návštěvníkům dál. Současný skatepark nahradí v druhé etapě revitalizace nový zahloubený skatepark ve východní části.

Reklama

Doporučované