Hlavní obsah

Plzeň zdraží od ledna vodné a stočné téměř o čtyři procenta, bude nad 100 korun

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Cena včetně DPH se zvýší na 102,50 korun za metr krychlový. Dosavadní cena vodného a stočného je 98,80 korun. Metr krychlový pitné vody bude stát občany 63,30 a odpadní voda přijde na 39,20 korun. Novou cenu schválila rada města.

Článek

Průměrná čtyřčlenná rodina tak za rok zaplatí při standardní spotřebě asi o 500 korun víc než dosud. „Důvodem je významný nárůst vstupních nákladů, hlavně elektřiny, chemikálií pro úpravu pitné vody a také nárůst cen veškerých stavebních prací, které souvisejí zejména s obnovou infrastrukturního majetku a havarijními či provozními opravami. Jen nárůst cen elektřiny je předpokládán o 250 procent. Zdražuje se i surová voda, kterou musíme nakupovat a odebíráme ji z Úhlavy,“ uvedla mluvčí stoprocentně městské firmy Vodárna Plzeň a.s. Dana Veselá.

„Díky úsporným opatřením, která jsme celoročně zavedli ve všech provozech, můžeme deklarovat, že u nás spotřeba energií i dalších komponentů nutných k výrobě pitné vody a čištění neroste,“ řekl generální ředitel Vodárny Plzeň Jiří Kozohorský.

Vodné a stočné patří mezi věcně usměrňované ceny, které se řídí věstníkem ministerstva financí. Do věcně usměrňované ceny může výrobce zakalkulovat jen ekonomicky zdůvodnitelné náklady a přiměřenou míru zisku.

Vodárna vyrobila v loňském roce zhruba 14,4 milionu metrů krychlových pitné vody. Průměrná spotřeba vody zůstává v Plzni v posledních letech zhruba stejná, tedy na úrovni zhruba 90 litrů vody na osobu a den.

Největší dodavatel pitné vody na západě Čech loni hospodařil s čistým ziskem 64 milionů korun. Celkový obrat vzrostl o desetinu na 1,361 miliardy korun. Vodárna Plzeň se 400 zaměstnanci zásobuje pitnou vodou téměř čtvrt milionu obyvatel, z toho asi 75 procent v Plzni a zbytek v jejím okolí.

Průměrná letošní cena vody v ČR je včetně DPH 93,20 Kč/m3, loni byla 89 Kč/m3.

Reklama

Související témata:

Doporučované