Hlavní obsah

Plzeňská zdravotnická fakulta ZČU vydala knihu o pomoci studentů v pandemii

Foto: Tomáš svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Příběhy studentů, kteří pomáhali v první linii zejména v počátcích pandemie koronaviru, přináší nová kniha Aleny Lochmannové, proděkanky Fakulty zdravotnických studií (FZS) Západočeské univerzity v Plzni.

Článek

„V 22 příbězích líčí, jak situaci vnímali studentky a studenti nelékařských zdravotnických oborů, kteří doplňovali chybějící stavy zdravotníků na lůžkových odděleních, v odběrových stanech, v záchranné službě i v laboratořích, šili roušky a pomáhali seniorům,“ řekla mluvčí univerzity Šárka Stará.

„Já jsem na ten podzim měla hrozný pocit, toho, že najednou se zapomíná na to, jak to na jaře vypadalo, že se zapomíná na tu sounáležitost a na to, jaká ta pomoc byla, že se zase vrací agrese vůči nelékařským profesím,“ řekla autorka. Kniha vyšla po roce od doby, kdy byly rozhovory vedené.

Studentky třetího ročníku ergoterapie, Michaela Tomášová a Kateřina Šporová, pomáhaly ve Fakultní nemocnici v Plzni na Borech, na oddělení ARO. „Každý den někdo umíral a bylo to strašně ponuré, když člověk fakt nemůže udělat nic víc. I když všichni hrozně chtěli ty lidi zachránit, tak to prostě nešlo,“ řekla Šporová. Bylo to poprvé, co se podle Tomášové setkaly se smrtí. Mrtvého člověka musely odpojit od přístrojů, odstrojit a zabalit. „A když koukáte do těch mrtvých očí, tak to bylo strašné, ale dá se na to zvyknout,“ řekla Šporová. I když studují rehabilitační obor, na intenzivní jednotku šly dobrovolně. „Stala se z toho naše oblíbená práce, chodíme tam furt,“ dodala Tomášová.

Podle autorky studenti využijí získané zkušenosti v profesním i osobním životě. Řada z nich si chce třeba po dokončení rehabilitačního oboru ještě dodělat všeobecné ošetřovatelství, aby mohli pracovat jako zdravotní sestry nebo bratři. „A ti, co šli na covidové jednotky, to brali jako obrovskou příležitost vyzkoušet si práci pod extrémním tlakem,“ uvedla.

Emeritní rektorka ZČU a bývalá děkanka FZS Ilona Mauritzová, která publikaci pokřtila, ji považuje za výborný nápad. „Děkuji studentům, a že jich bylo na 400 (téměř polovina fakulty), že nám svojí nezištnou obětavostí a úsilím pomohli situaci zvládnout. Jsem hrdá na to, že šli pomoci dobrovolně. Že jsem jako hejtmanka Plzeňského kraje nemusela vydat ani jeden povinný pracovní příkaz,“ dodala Mauritzová, kterou v pondělí krajské zastupitelstvo z funkce hejtmanky odvolalo, stejně jako celou krajskou radu.

Reklama

Související témata:

Doporučované