Hlavní obsah

Plzeňské Divadlo Alfa uvádí premiéru autorské inscenace Odysseus

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Dobrodružný a zábavný výlet do světa řeckých bájí slibuje plzeňské Divadlo Alfa návštěvníkům ve své nové hře Odysseus. Dnes měla dopolední dětskou premiéru, slavnostní večerní premiéra bude 11. března.

Článek

Inscenace začala vznikat v době, kdy pandemie covidu uzavřela divadla. Příběh z Homérova eposu si vybrala skupina herců Alfy, kteří nechtěli v době tvrdého lockdownu na přelomu let 2020 a 2021 jen nečinně sedět, řekl ředitel Divadla Alfa Jakub Hora. Hra je určena pro děti od osmi let.

„Přišli za mnou, že by rádi přichystali klubové představení. Zvažovali několik možností, nakonec se rozhodli pro Odyssea. Řecké báje jsou samozřejmou součástí všeobecného kulturního přehledu. A neustále jsou inspirací pro spisovatele, výtvarníky, dramatiky i filmaře. Znají ale řecké báje dnešní děti? Rádi bychom jim jeden důležitý příběh připomněli,“ řekl Hora.

Odysseus v podání Alfy nabízí podle tvůrců dobrodružnou, zábavnou a někdy trochu strašidelnou podívanou, plnou různorodých loutek, hudby a poutavého vyprávění. Nechybí v ní obří kyklop pojídající námořníky, kouzelnice Kirké, která mění muže na vepře, mořské obludy Charybdis a Skylla nebo děsivé podsvětí. Všechny tyto nástrahy musí na své cestě domů z trojské války překonat chytrý a lstivý ithacký král Odysseus.

„České děti mohou přijít do kontaktu s řeckými bájemi velmi záhy, a to díky převyprávění Eduarda Petišky. Později se k nim mohou vrátit jako dospívající třeba v převyprávění Rudolfa Mertlíka. Tvůrčí tým čerpal z Homéra, ale i z českých spisovatelů,“ uvedla dramaturgyně Alfy Petra Kosová. Autoři inscenace museli podle ní z mimořádné bohatého příběhu Odysseových dobrodružství pečlivě vybírat.

Vůdčí osobností autorského týmu byl herec, skladatel a příležitostně i režisér Alfy Petr Vydarený. „Odysseovy osudy sledujeme od chvíle, kdy slavný rek zkonstruuje pověstného trójského koně, danajský dar, který způsobí zkázu velkého a hrdého města. Troja není dobyta čestně, ale Odysseovým úskokem. Odysseus vzbudí nelibost řeckých bohů a za trest musí deset let bloudit po moři a čelit mnohým překážkám, než se mu podaří dojet domů. Přitom ale dospěje, uvědomí si, co má v jeho životě doopravdy cenu,“ přiblížil příběh Vydarený. Kromě režijního vedení inscenace je spolu s technikem Alfy Vlastimilem Vordou také autorem hudby. „Herci a technici Alfy mají i vlastní kapelu, takže není divu, že je hudební složka Odyssea tak silná,“ poznamenala Kosová.

Stavební díly inspirované někdejší dřevěnou dětskou Polikarpovou stavebnicí tvoří základ variabilní výpravy inscenace. „Ze stavebnice lze před divákem postavit loď, trojského koně i jeskyni. V inscenaci pracujeme s běžnými předměty, ze kterých jsou vytvořeny postavy dokreslující vyprávění. Hrajeme a podněcujeme tak dětskou imaginaci, aby aktivně vnímala proměnu prostoru a přeměnu běžných věcí na příběh a postavy v něm,“ řekla scénografka Tereza Vydarená.

Reklama

Související témata:

Doporučované