Hlavní obsah

Plzeňští odborníci testují nový dron pro hašení v uzavřených prostorech

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Nový typ zhášecího dronu, který může pomoci hasičům hasit ohniska požáru v uzavřených prostorech, vytvářejí odborníci z městské organizace Drony SIT Správy informačních technologií města Plzně.

Článek

Aby mohl dron vybavený termokamerou na lokalizované ohnisko požáru v uzavřeném prostoru dopravit a uvolnit zhášecí patronu, bylo by třeba změnit zákony, řekl dnes ČTK primátor Roman Zarzycký (ANO).

Na vývoji speciálního bezpilotního letounu spolupracují městští dronaři s odborníky z ČVUT a ze společnosti Fly4Future. „Drony mají širokou škálu využití. My jsme si stanovili jako prioritu spolupráci s integrovaným záchranným systémem, protože v této oblasti vidíme velký smysl. Jsem moc rád, že se v Plzni nebojíme pouštět do projektů, které v Česku nemají obdoby,“ uvedl Zarzycký.

Prototyp nového stroje je vybaven termokamerou, díky níž je možné lokalizovat ohnisko požáru, a schránkou obsahující zhášecí patrony. „Tyto zhášecí patrony má stroj za úkol dopravit na místo určení tak, aby došlo k jejich rozptylu a uhašení daného ohniska. Primárně půjde určitě o uzavřené prostory, máme ale spoustu otázek k řešení, třeba i to, jak bychom tuto technologii mohli využít venku,“ řekl ředitel Správy informačních technologií města Plzně Luděk Šantora. Plzeňští piloti dronů jsou v ČR průkopníky ve spolupráci se záchranáři. Předloni se jako první jednotka stali oficiální součástí integrovaného záchranného systému. Městské drony pomáhají například při rozsáhlých požárech, pátracích akcích či rizikových hromadných akcích, nejčastěji asistují policii u vážných dopravních nehod.

Termokamera funguje pro nově zkoušený typ dronu také jako naváděcí prvek. Stroj může fungovat zcela autonomně, takže podle zadaných parametrů sám najde ohnisko požáru a místo, kde je třeba patronu shodit, je ale také možné nechat tento úkol na pilotovi. „Ať tak či tak, vždy musí vystřelení patrony schválit operátor. Je nezbytně nutné dbát na bezpečnost osob, které se v místě zásahu nacházejí. Aktuálně máme k dispozici prototyp, který obsahuje jednu patronu. Už teď ale spolu s hasiči a dalšími kolegy hovoříme o tom, že patron by bylo potřeba víc,“ uvedl ředitel úseku Drony SIT Josef Navrátil.

Projekt je v testovací fázi. „Jde o prototyp a je nutné podotknout i to, že s ním v současné době není možné létat venku a obecně z dronu nelze nic shazovat. To zakazuje legislativa. Na začátku roku nás proto čekají i jednání na příslušných úřadech. Nyní musíme zjistit, co je a není reálné, budeme hledat situace, v nichž můžeme tento typ dronu využít,“ dodal radní pro Smart Cities a podporu podnikání Daniel Kůs (Piráti).

Pokud všechno půjde podle plánu, odborníci by rádi na jaře představili nový typ dronu také policistům. Bezpilotní letoun nemusí podle Navrátila vystřelovat pouze zhášecí patronu, ale například předměty pro provedení první pomoci či další materiál potřebný při zásahu.

Reklama

Doporučované