Hlavní obsah

Plzeň převzala od stavbařů hotové technologické centrum TechTower

Foto: Getty Images

Plzeň (ilustrační foto).

Reklama

Plzeň převzala od stavbařů hotové technologické centrum TechTower zhruba za 720 milionů Kč s DPH.

Článek

Do osmipodlažní přestavěné budovy ležáckých sklepů bývalého pivovaru Světovar s 10 000 metry čtverečními nové plochy se vejde 600 lidí a zhruba 40 inovativních studentských a start-upových firem. Stavba je zkolaudovaná a chystá se na předání Správě informačních technologií města Plzně (SIT), 1. února tam firmy začnou fungovat, řekl ČTK vedoucí odboru investic města Pavel Grisník.

„SIT už tam naváží nábytek a svoje vybavení, výpočetní techniku a zprovozňují všechny sítě a další zařízení. A od 1. února už se rozjede provoz naplno. Firmy se začnou do objektu stěhovat už v lednu,“ uvedl.

Podle Grisníka se stavba mírně prodražila. Je to dáno tím, že šlo o rekonstrukci sto let staré budovy, jedné z prvních železobetonových konstrukcí v Evropě. „Bednění bylo tehdy z prken, a ne z bednících materiálů jako dnes. Takže když jim někde něco ulítlo, tak byly rozdíly z jedné strany podlahy na druhou třeba šest sedm centimetrů, žádný pravý úhel. A když už se něco muselo bourat, tak ten beton byl opravdu hodně bytelný,“ řekl. Vícepráce už byly dopředu zahrnuty v ceně stavby. „Firmy odvedly kvalitní práci. Zvenku to vypadá hodně dobře a vevnitř je to ještě lepší,“ uvedl. Většinu nákladů opravy památkově chráněné stavby zaplatí Plzeň, 181 milionů Kč pokryje evropská dotace.

„Chceme, aby tady vznikaly firmy, které budou technologicky vyspělé, zaměstnají Plzeňáky a budou mít potenciál prorazit v cizině jako úspěšné,“ uvedl ředitel SIT Luděk Šantora. Podle něj projekt pomůže transformaci Plzně z montoven do firem, které prodávají vlastní nápady a které nelze rychle přemístit do zahraničí. O prostory je zájem, jsou ze tří čtvrtin obsazené. Nájmy jsou 200 až 330 Kč za metr čtvereční, vycházejí ze znaleckého posudku.

TechTower je zaměřený na 5G a 6G mobilní sítě, umělou inteligenci, autonomní mobilitu, roboty i biomedicínu, řekl Šantora. Je tam desetimetrová nádrž na testování podvodních robotů, která podle něj dosud v ČR není.

Město už má v areálu bývalého pivovaru hotové projekty včetně stavebního povolení na parkovací dům a na archiv, obě stavby jsou podle Grisníka připravené. „Teď čekáme, zda se najdou nějaké možnosti dotací,“ uvedl. V rozpočtu na příští rok zatím peníze nejsou, ale pokud by se objevila možnost získat dotace, město by stavby dofinancovalo. Radnice ještě jedná o převodu bývalé armádní ubytovny od ministerstva obrany.

Reklama

Doporučované