Hlavní obsah

Plzni se osvědčil nový systém svozu odpadu, třídit papír a plast lze přímo v domě

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Plzni se osvědčil nový systém svozu separovaného odpadu, který nabídl obyvatelům možnost zdarma třídit papír a plast přímo v jejich bytovém domě. Kdo požádal, dostal vlastní nádoby na oba druhy odpadu.

Článek

Cílem systému „Door-to-door“ (od dveří ke dveřím) je zmírnit nepořádek kolem nádob na separovaný odpad. Město ho spustilo v lednu a nyní zvažuje, že ho rozšíří."

Systém funguje v lokalitě poblíž centra ohraničené ulicemi Tylova - Korandova - Hálkova - Klatovská třída, kde se scházejí takzvaně nepřizpůsobiví občané a místo dlouhodobě znečišťují odpadky. Vyhodnocení po prvních týdnech fungování ukazuje, že se situace zlepšila. Město proto zvažuje rozšíření od Husovy ulice k autobusovému nádraží a obchodnímu centru Plaza, případně do lokality Petrohrad," řekla mluvčí magistrátu Eva Barborková.

Obyvatelé si zvolí velikost nádoby podle prostorových možností domu a počtu nájemníků. K dispozici mají velikosti 120, 240 a 660 litrů. „Před dům je umisťují pouze v den svozu, tedy nejčastěji večer před dnem svozu. Sváží se jedenkrát týdně,“ řekla vedoucí odboru životního prostředí Dagmar Svobodová. Město občanům nabízí i placené zanášení a vynášení nádob.

„Výsledky jsou víc než dobré. Zlepšil se nejen stav pořádku v těchto ulicích, ale také svážíme z dané lokality více odpadu než dříve, kromě toho se jedná o skutečně kvalitně vytříděný odpad,“ řekl primátor Pavel Šindelář (ODS). Jako příklad uvedl stanoviště Plachého 35 a křižovatku Kardinála Berana - Tylova, kde sváželo 6600 litrů papíru týdně, stejně jako plastu. Díky novému systému to je 8080 litrů papíru týdně a 8620 litrů plastu, řekl. Ocenil ochotu lidí zapojit se do nového systému.

„Abychom náš záměr zvyšovat pořádek ještě posílili, nechali jsme v dotčené oblasti nainstalovat kamerový systém. Díky němu se už podařilo odhalit několik přestupků spáchaných osobami, které odložily odpad mimo nádoby. Aktuálně se zaměřujeme i na to, abychom zvýšili povědomí o novém systému a pokusili se do něj zapojit i obyvatele, kteří dosud na naši výzvu nereagovali,“ dodal Šindelář.

Reklama

Související témata:

Doporučované