Hlavní obsah

Tylovo divadlo v Plzni uvede hru o malíři novozélandských Maorů Lindauerovi

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Světovou premiéru hry o plzeňském rodákovi, malíři Bohumíru Lindauerovi, který koncem 19. století proslul na Novém Zélandu portréty tamních původních obyvatel Maorů, uvede v sobotu Divadlo J. K. Tyla (DJKT) v Plzni.

Článek

Inscenace Lindauer? Pākehā! (evropský) v režii Radovana Lipuse vznikla přímo pro plzeňskou činohru. Její autorka, dramatička, spisovatelka, překladatelka a vysokoškolská pedagožka polského původu Renata Putzlacherová, hru připravovala téměř rok. Spíš než naučné životopisné dílo čekají diváky střípky ze života člověka, který našel odvahu odejít na druhý konec světa, řekla ČTK šéfka činohry Apolena Veldová.

Bohumír nebo také Gottfried Lindauer odešel z Plzně v roce 1874 na Nový Zéland, kde jsou dnes jeho portréty původních maorských obyvatel považovány za součást národního kulturního dědictví a Lindauer tam patří mezi nejpopulárnější malíře koloniálního období. V roce 2015, kdy byla Plzeň Evropským hlavním městem kultury, se podařilo uspořádat v Plzni velkou výstavu Lindauerových portrétů zapůjčených z Nového Zélandu.

Titul Lindauer? Pākehā! je další z inscenací činoherního souboru, který čerpá z regionálních témat. V minulosti už činohra uvedla hru Škoda!, o významném podnikateli Emilu Škodovi, nebo komorní dokumentární drama Plzeň 1953, které vycházelo z reakce škodováků na vyhlášení měnové reformy v roce 1953. „Jsem toho názoru, že každé divadlo má povinnost zpracovávat místní příběhy. V plzeňském DJKT budu pracovat poprvé a jsem rád, že zrovna na tak zajímavé látce. V minulosti jsem měl možnost točit na Novém Zélandu a tam zná Lindauerovo jméno snad každý a za jeho obrazy se tam platí astronomické sumy,“ řekl Lipus, který a autorkou nové hry Putzlacherovou v minulosti spolupracoval při inscenaci Těšínské niebo.

„Má první myšlenka byla: Co já mám společného s Maory? Nejdříve jsem zhlédla spoustu filmů o Novém Zélandu, následovala podrobná četba všeho, co by se mi mohlo během psaní hodit, navštívila jsem Náprstkovo muzeum. Prošla jsem si i Plzeň a místa, kudy chodil Bohumír Lindauer a jeho blízcí. Středobodem všeho bylo Velké divadlo, které vyrostlo starému panu Lindauerovi na jeho milované zahradě,“ popsala Putzlacherövá. Podle Veldové je nová hra také o odvaze a o odhodlání. „A o tom, jak jsme schopni vnímat cizí kultury a jak cizí kultura vnímá nás a jak je možné, aby ty dvě kultury se vzájemně obohacovaly a ne se na sebe dívaly nevraživě,“ doplnila Veldová.

Kostýmy navrhl výtvarník Tomáš Kypta, autorem scény je architekt, herec, básník a výtvarník David Vávra, hudbu složil písničkář, zpěvák, skladatel Tomáš Kočko. V titulní roli uvidí diváci Marka Mikuláška, v dalších rolích Jana Maléře, Apolenu Veldovou, Michala Štěrbu, Kláru Kuchinkovou, Josefa Nechutného a další.

K činohře vyjde ještě letos publikace, která bude kromě samotného textu hry obsahovat řadu doprovodných materiálů.

Reklama

Doporučované