Hlavní obsah

Hra v ulicích Prahy dětem ukáže místa spjatá s Václavem Havlem i totalitou

Foto: David Tadevosian, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Místy v centru Prahy spjatými s událostmi z období komunistické totality, ale i životem někdejšího československého a českého prezidenta Václava Havla provede děti venkovní hra. Začne v sobotu v 10:00 na Mariánském náměstí.

Článek

Pořadatelé z iniciativy Bez komunistů.cz jí chtějí připomenout i výročí Havlovy smrti, od níž 18. prosince uplyne deset let. Zástupci iniciativy dnes v Praze hru představili.

Petr Marek ČTK za iniciativu sdělil, že hra je součástí dlouhodobého projektu Po stopách totalitní minulosti, která mladým ukazuje místa, kde se psala novodobá historie. Pro účastníky hry organizátoři připravili různé úkoly. Vyhodnotí je v cíli, který bude opět na Mariánském náměstí. „Pro nejlepší budou připraveny ceny, ale něco si odnese každý,“ podotkl Marek s tím, že samotná hra dětem zabere zhruba půl hodiny.

Marek podotkl, že jedno ze stanovišť je například v ústí Pařížské ulice, odkud byl vidět Stalinův pomník na Letné, dokončený v roce 1955 a zbouraný v roce 1962. „Když ukážeme dětem fotografii právě na tom místě, jak byl vidět ten Stalin ze Staroměstského náměstí, je to pro ně silné novum. Příběh se Stalinovým sousoším je pro ně většinou taky úplně nový. A velmi je zaujme,“ popsal Marek.

S dramatikem a bývalým prezidentem Havlem je spojeno několik míst, kudy účastníci sobotní akce projdou. „Stanoviště bude třeba na místě bývalého kostele svaté Anny, kde byla za komunistického režimu ruina. Chlapci si tam v 70. a 80. letech hráli na to, že jsou to Stínadla známá z knih Jaroslava Foglara o Rychlých šípech. Já jsem byl jedním z nich, byli jsme opravdu přesvědčeni, že jsou to Stínadla a ten kostel je kostel svatého Jakuba, kde tajemní Vontové vybírali svého Velkého Vonta,“ řekl. „Václav Havel se pak zasloužil o to, že budova kostela byla zachráněna. Vzniklo tam kulturní centrum, které se jmenuje Pražská křižovatka a dnes se o něj stará Nadace Dagmar a Václava Havlových,“ doplnil.

Z druhé strany kostela je Anenské náměstí, kde je Divadlo Na zábradlí. „Tam Václav Havel v 60. letech také působil a představoval své hry. Takže na místech přímo spojených s jeho životem, v různých dobách, připomeneme jeho osobnost a jeho odkaz,“ dodal Marek.

Platforma Bez komunistů.cz pravidelně pořádá akce připomínající osobnosti, které se vzepřely komunistickému režimu a historická výročí. Kromě výchovně-vzdělávacího projektu Stopy totalitní minulosti stojí například i za kampaní Jdu s hlavou vztyčenou věnovanému památce Milady Horákové a dalších obětí komunistické totality.

Reklama

Doporučované