Hlavní obsah

V Českém lese bude příští rok celostátní sraz Klubu českých turistů

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Bělé nad Radbuzou na Domažlicku se příští rok uskuteční celostátní sraz Klubu českých turistů (KČT). Na třídenní setkání v chráněné krajinné oblasti Český les se v červnu 2023 sjede kolem tisícovky turistů z celé země.

Článek

Pořadatelé dnes na krajském úřadě v Plzni převzali symbolickou štafetu, mohutnou putovní turistickou hůl, od zástupců krajské organizace KČT, řekl ČTK krajský radní pro cestovní ruch a starosta Bělé nad Radbuzou Libor Picka (STAN).

„Tradice předávání putovní hole začala před více než deseti lety, avšak tradice takovýchto velkolepých setkávání je mnohonásobně delší a sahá do 50. let minulého století. Celostátní srazy se obvykle pořádají jednou za dva roky, ale nyní děláme výjimku, protože v době covidové jsme se potkat nemohli,“ uvedl předseda Klubu českých turistů Plzeňského kraje Josef Sýkora, který sukovici předával Pickovi a zástupci bělských turistů.

V městečku se 1700 obyvateli už mají s pořádáním takového setkání zkušenosti. V minulosti se tam konalo zimní i letní setkání KČT. „Při zimním srazu jsme vyšli na vrch Velký Zvon v Českém lese s radarovou věží, na kterou se dnes už nesmí. Naopak při tom letním jsme přichystali svíčkovou cestu z města až na Výhlednu, která v noci trasu krásně rozsvítila. Vždy se snažíme, aby si účastníci odváželi především nevšední zážitek. A překvapení chystáme i pro ten nadcházející ročník, který se odehraje u nás v Bělé a jejím okolí,“ řekl Picka.

Hlavním cílem celostátního srazu turistů je setkávání členů ze všech koutů republiky, výměna zkušeností, dojmů a poznávání nových míst. „Snažíme se tím propagovat nejen město, ale celkově lokalitu Českého lesa. Musím přiznat, že se nám to vyplatí, protože jde často o zprostředkované dojmy. Na tyto srazy jezdí spíše starší turisté, kteří se pak doma zmíní, a následně k nám přijíždí mladí. Máme zkušenosti z jednotlivých informačních center, že babička nebo dědeček navštívili sraz v Bělé a doma vyprávěli, jak se jim u nás líbilo, a proto pak samostatně přijela i vnoučata. To pak víte, že celá snaha má opravdu smysl,“ dodal Picka. KČT se se svým srazem bude prezentovat i na zářijovém veletrhu cestovního ruchu ITEP v Plzni.

KČT byl založen v roce 1888 skupinou nadšených vlastenců kolem známého cestovatele a veřejného činitele Vojtěcha Náprstka. Ten plnil svoji úlohu známé osobnosti v čele klubu, ale práci se mnoho nevěnoval a předsednické místo po půl roce opustil na první valné hromadě KČT v lednu 1889. Od počátku byl KČT velice aktivní. Brzo vznikla síť turistických ubytoven a značených cest. Dnes KČT sdružuje téměř 40.000 turistů po celém Česku, uvádí klub na svém webu.

Reklama

Doporučované